Zoeken

Frankrijk: 20% in beslag genomen cannabis afkomstig uit Marokko

1 maart 2023 - 15:00 - Wereld

©

In Frankrijk wordt nog steeds cannabis uit Marokko binnengesmokkeld. Zo’n 20% van de nationale inbeslagnames van deze drug in 2022, waren afkomstig uit het koninkrijk.

Vorig jaar haalde de douane van Nieuw-Aquitaine historische records op het gebied van drugs en criminele activa. In totaal werd 4,46 miljoen euro aan criminele geld onderschept, een stijging van 148% ten opzichte van 2021. "We doen soms inbeslagnames in één enkel voertuig, die in de buurt komen van een miljoen euro of zelfs nog meer. Het geld zit, net als de drugs, verstopt in de compartimenten van het voertuig", zegt Serge Puccetti, de interregionale directeur van de douane in Nieuw-Aquitaine, aan France 3.

Lees ook: Franse douane verijdelt drugssmokkel uit Marokko van 19 miljoen euro

Douaniers in Nieuw-Aquitaine hebben vorig jaar eveneens 709 kg cocaïne in beslag genomen. In december 2022 namen ze een hoeveelheid met een straatwaarde van meer dan 40 miljoen euro in beslag. Hun derde beste resultaat was de inbeslagname van 11,3 ton cannabis uit Spanje en Marokko, dat is "20% van de nationale inbeslagnames". We zien dat de toename in de regio overeenkomt met de toename in bijna heel Frankrijk, Europa en zelfs de rest van de wereld," zegt Serge Puccetti. "We zien jaar na jaar een toename van het cocaïnegebruik".

Lees ook: Franse militair in Tanger opgepakt voor drugshandel

"Cannabis komt uit het zuiden met een zeer sterke productie in Marokko. In Spanje is er dan een bufferzone met opslagactiviteit. Vervolgens gaan criminele organisaties naar Spanje om de drugs op te halen en naar het noorden te vervoeren”, zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team