Zoeken

Marokko en Algerije ruziën over Sellou

27 februari 2024 - 20:00 - Marokko

©

Op sociale media is een rel gaande tussen Marokkanen en Algerijnen over de herkomst van het gerecht sellou. Dit gerecht, rijk aan voedingsstoffen, wordt al eeuwenlang in beide landen gegeten.

De commotie ontstond toen de Algerijnse chef-kok Sherazade Laoudedj sellou presenteerde als onderdeel van de Maghreb-stand in de Galeries Lafayette in Parijs. Marokkaanse internetgebruikers beschuldigden haar van culinaire diefstal en eisten erkenning van de exclusieve Marokkaanse oorsprong van het gerecht. De hevige kritiek leidde ertoe dat de Galeries Lafayette de hele Maghreb-stand sloot.

Lees ook: Marokko beschuldigt Saoedi-Arabië van culturele toe-eigening

Laoudedj is teleurgesteld over de reacties. "Het was een mooi initiatief om samen te komen, een mooie ruimte te creëren en de twee culturen te promoten. Jullie hebben alles weten te vernietigen," betreurt ze. Ze wijst op de bedreigingen en beledigingen die ze heeft ontvangen.

De chef-kok begrijpt de beslissing van de Galeries Lafayette. "Zoveel telefonische intimidatie is niet houdbaar," zegt ze. Ze benadrukt dat ze sellou koos vanwege tijdsgebrek door een naderende filmopname in Algerije. "Anders had ik zoveel edele producten," aldus Laoudedj.

Lees ook: Erfgoed: Marokko beschermt zich tegen Algerije

Sellou is een calorierijke mix van gebrande bloem en noten, die traditioneel wordt gegeven aan zwangere vrouwen. "We stoppen er veel goede dingen in, maar we promoten het niet," concludeert Laoudedj.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team