Zoeken

Massale steun voor Marokkaanse influencer na Algerijnse boycotcampagne

10 maart 2024 - 20:00 - Cultuur

©

De Frans-Marokkaanse influencer Fatine El Bouni, beter bekend als Fatine op Instagram, is het slachtoffer van een boycotcampagne vanuit Algerije. Ze wordt beschuldigd van het zich toe-eigenen van recepten van de Algerijnse chef-kok, Sherazade. De Marokkaanse gemeenschap in Parijs steunt haar massaal.

De controverse begon toen El Bouni haar deelname aan Salon Expo aankondigde, een beurs die op 2 en 3 maart 2024 in Parijs plaatsvond. Algerijnse internetgebruikers lanceerden de hashtag #stopappropriationsherazade en riepen op tot een boycot van het evenement. Ze beschuldigden de Marokkaanse influencer ervan traditionele recepten van Sherazade te hebben gestolen en ze als Marokkaanse gerechten te presenteren.

Lees ook: Marokko en Algerije ruziën over Sellou

Marokkaanse internetgebruikers namen het echter op voor Fatine El Bouni en wezen de beschuldigingen van culturele toe-eigening van de hand. Ze deelden video’s van Sherazade waarin ze uitlegde hoe ze deze recepten tijdens een reis in Marokko had ontdekt.

"Sherazade kwam naar Marokko voordat ze haar geheugen verloor om te ’stelen’ (recepten), nu worden details van de Marokkaanse keuken toegeschreven aan Algerije", schreef een internetgebruiker op X met een video van de Algerijnse chef-kok die haar reis door Marokko deelt en lokale recepten leert tijdens haar bezoeken aan steden zoals Casablanca en Marrakech.

"Hulde aan Fatine voor het organiseren van een fantastisch evenement dat de schoonheid van de Marokkaanse cultuur in het hart van Parijs viert🇲🇦 Haar onwankelbare patriotisme is echt inspirerend. (...) Laten we onze culturele rijkdom blijven omarmen en delen", reageerde een andere internetgebruiker. Naast de positieve reacties op sociale media gingen veel Marokkanen in Parijs naar de Salon-Expo van Fatine om hun steun te betuigen.

Lees ook: Marokkaanse AI-influencers Kenza en Radia strijden om volgers (foto’s)

Overweldigd door de stroom van steunbetuigingen bedankte Fatine El Bouni in een video de Marokkaanse gemeenschap in Parijs. "Bedankt aan de Marokkanen in Parijs. (...) Jullie bedanken is te weinig, de rij (voor het evenement) is minstens een kilometer lang."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team