Zoeken

Abdelilah Benkirane’s oproep aan Algerijnse leiders

25 mei 2024 - 12:00 - Marokko

©

Abdelilah Benkirane, leider van de Marokkaanse PJD-partij, heeft Algerije opgeroepen om de uitgestoken hand van Koning Mohammed VI te accepteren en te streven naar verzoening tussen de twee buurlanden.

In een toespraak donderdagavond benadrukte Benkirane het belang van eenheid in de Maghreb-regio, met name tussen Marokko en Algerije. Hij riep de Algerijnse leiders op om "een logica van verzoening" te omarmen en de geschillen over de Sahara opzij te schuiven.

Lees ook: Marokko haalt burgers op uit Algerije via uitzonderlijke grensopening

"Luister goed naar me," zei Benkirane aan de Algerijnse leiders. "We moeten één natie vormen. Het is essentieel om een ​​rationele eenheid te realiseren in de Maghreb-landen, en in het bijzonder tussen Marokko en Algerije... Ik zeg u dat Zijne Majesteit de Koning u op geen enkele manier kwaad wil doen."

Abdelilah Benkirane betreurde de escalatie van de spanningen tussen de twee landen, die in 2021 leidde tot een unilaterale sluiting van de grens door Algerije. Hij bekritiseerde ook de verplaatsing van de geschillen naar gebieden als voetbal, kleding en erfgoed. "Wat zullen jullie winnen?" vroeg hij retorisch. "Zowel de dader als het slachtoffer zullen naar de hel gaan. Integendeel, dit is het moment voor eenheid."

De PJD-leider benadrukte de bereidheid van Marokko om de banden te herstellen. Hij verwees naar eerdere uitspraken van Koning Mohammed VI waarin hij benadrukte dat Algerije geen kwaad te duchten heeft van Marokko.

De voormalige premoer prees ook de beslissing van de Marokkaanse gouverneur van Souss-Massa om een ​​vergadering in Agadir te verbieden die de afscheiding van de Algerijnse regio Kabylie steunt. "Deze beslissing was moedig en heeft mijn hart verwarmd," zei Benkirane. "De gouverneur had deze beslissing niet kunnen nemen zonder toestemming van bovenaf."

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune drijft spot met Marokkaanse tv-zender

Benkirane concludeerde zijn toespraak met een dringende oproep aan Algerije om de handreiking van Marokko te accepteren en te werken aan verzoening en samenwerking in het belang van beide landen en de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team