Zoeken

Marokko leert Algerije lesje over persvrijheid

5 januari 2023 - 18:00 - Marokko

©

Marokko eist dat de Atlas Leeuwen voor de African Championship of Nations 2023, met een vliegtuig van Royal Air Maroc rechtstreeks van Rabat naar Constantine, de wedstrijdlocatie, vliegen. Nu vraagt Marokko ook dat Algerije de persvrijheid garandeert voor Marokkaanse journalisten die van 13 januari tot 4 februari het Afrikaans kampioenschap zullen volgen. De voorzitter van de Afrikaanse voetbalfederatie (CAF) heeft hierover een brief ontvangen.

De Marokkaanse Nationale Persraad vraagt in een brief aan CAF-voorzitter Patrice Motsepe dat Algerije, het gastland van de CHAN 2023, tijdens de competitie Marokkaanse journalisten het recht op persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten garandeert.

Lees ook: CHAN 2023: Algerije wijst verzoek van Marokko af

Deze eis is een van de internationale beginselen die door alle naties worden gedeeld. Marokko meent echter dat dit vaak niet wordt gegarandeerd door Algiers, dat in 2021 de relaties met Rabat verbrak. Bij wijze van voorbeeld wordt eraan herinnerd dat Algerije reeds had verhinderd dat Marokkaanse journalisten de Mediterrane Spelen op 22 juni 2022 en de Arabische top twee dagen voor de opening ervan in november vorig jaar, konden verslaan. Bovendien werd "de agressie van Marokkaanse spelers op de Arab Cup voor spelers onder 17 jaar toegestaan".

Lees ook: CHAN 2023: Marokko herhaalt verzoek aan Algerije

Algerije heeft intussen officieel geweigerd om in te gaan op het verzoek van Marokko om een rechtstreekse vlucht van Royal Air Maroc naar Constantine toe te laten, om de spelers te vervoeren die aan de African Championship of Nations 2023 moeten deelnemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team