Zoeken

Marokko-Algerije: prominenten roepen op tot normale betrekkingen

23 april 2021 - 11:40 - Wereld

©

Marokkaanse en Algerijnse persoonlijkheden hebben "De oproep van de toekomst" gelanceerd. Ze pleiten met deze oproep voor open grenzen tussen Algerije en Marokko en een einde aan de haatzaaiende taal. Dit moet leiden tot een tijdperk van hernieuwde diplomatieke betrekkingen tussen de buurlanden.

"De oproep van de toekomst" is een initiatief van 100 Algerijnse en Marokkaanse persoonlijkheden. De Marokkaanse advocaat Naoufal Bouamri, zijn landgenoot Hicham Snoussi, en de Algerijnse journalist, universitair onderzoeker en voorzitter van de Maghrebijnse Vereniging voor Vrede, Samenwerking en ontwikkeling, Anouar Soulaimani, zijn de initiatiefnemers. Zij legden aan de website Afrik.com uit wat ze met de oproep willen bereiken. "We richten onze oproep tot mensen met goede bedoelingen die geloven in de eenheid van een gemeenschappelijke bestemming, om een begin te maken met de geleidelijke oplossing van de problemen", verklaren de drie mannen.

De initiatiefnemers kaarten de moeilijkheden aan voor mensen die familie aan de andere kant van de grens al jaren niet hebben kunnen zien. Om humanitaire redenen zou de grens tussen Marokko en Algerije volgens hen moeten worden opengesteld om het "lijden van meer dan een kwart eeuw" te kunnen verlichten.

Ook roepen ze op om te stoppen met het uiten van haatzaaiende teksten via de media die onder een sterke controle staan van de overheid. Volgens de initiatiefnemers moeten er "kanalen voor dialoog tussen de elites van de twee landen" worden geopend voor een "discussie zonder fanatisme of chauvinisme".

Ondertekenaar Bouamri roept beide landen vooral op om "na te denken over het openen van de grenzen voor de burgers van beide partijen". Enkele andere bekende ondertekenaars zijn de voormalige Marokkaanse ministers Abdelkarim Benatiq en Jamal Aghmani, en Samir Bennis, diplomatieke adviseur in Washington.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team