Zoeken

Algerijnse minister benoemt verwijten tegenover Marokko

15 april 2021 - 17:40 - Wereld

©

Algerije is niet van plan zijn betrekkingen met Marokko te herstellen. Het land handhaaft een ononderbroken standpunt inzake de normalisatie met Israël, de kwestie van de Sahara, de heropening van de grenzen en andere dossiers.

De Algerijnse steun voor deze kwesties is "een constant standpunt dat zich niet zal onderwerpen aan chantage of druk van welke aard of herkomst dan ook", zei de Algerijnse minister van Communicatie en regeringswoordvoerder, Ammar Belhimer, in een interview met HuffPost Arabi. Hij bevestigde hiermee opnieuw dat zijn land weigert zijn betrekkingen met Israël te normaliseren. President Abdelmadjid Tebboune "is een man van principes die niet onderhandelt over zulke beslissende kwesties en zeker niet over de Palestijnse kwestie. Hij weigert mee te gaan op de golf van normalisaties," zei Belhimer.

Volgens de Algerijnse hoogwaardigheidsbekleder zijn degenen die een normalisatie eisen "zich ervan bewust dat zij niet in staat zijn Algerije te chanteren" of "te verzwakken", noch door normalisatie noch door enige andere oneerlijke manoeuvre "zolang dit grote land een nationaal leger heeft dat in overeenstemming is met de overige instellingen van de staat en in perfecte harmonie is met het volk dat het onvoorwaardelijk steunt". Verwijzend naar het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en de Hebreeuwse Staat, zei de Algerijnse minister dat deze betrekkingen al jaren genormaliseerd zijn en dat er pas onlangs sprake is geweest van de formalisering ervan.

In verband met de Sahara-kwestie herhaalde Ammar Belhimer de steun van Algerije voor de zaak van de Sahrawi’s. "Algerije heeft voortdurend bevestigd dat het elke overeenkomst zal steunen die overeengekomen wordt door de partijen die bij het conflict in de Westelijke Sahara betrokken zijn, om een einde te maken aan de oorlog in de laatste kolonie van Afrika", zei hij.

Met betrekking tot de eisen van Marokko inzake de heropening van de grenzen tussen de twee landen, herinnerde de Algerijnse minister eraan dat Algerije niet verantwoordelijk is voor deze situatie. "Het verzoek om een heropening van de grenzen door Marokkaanse ambtenaren is niet voldoende, want zij moeten goede bedoelingen hebben en de nodige maatregelen nemen om een einde te maken aan de schendingen en misdaden tegen Algerije aan de grenzen, waaronder de wapen- en drugshandel".

Over het besluit van Algerije over de ontruiming van grond in Figuig verklaarde Ammar Belhimer dat zijn land "een absoluut soeverein recht heeft om over zijn grond te beschikken, met inbegrip van de terugwinning van gebieden die illegaal door buitenlanders worden geëxploiteerd. "Deze Marokkaanse burgers exploiteren weliswaar al jaren Algerijns grondgebied zonder enige compensatie, maar betalen anderzijds wel belastingen aan Marokko".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team