Zoeken

Algerije vreest dat Mohammed VI show steelt op Arabische top

22 oktober 2022 - 18:00 - Wereld

©

Koning Mohammed VI zal net zoals bijna alle staatshoofden van Arabische landen, aanwezig zijn op de Arabische top die op 1 en 2 november in de Algerijnse hoofdstad zal plaatsvinden. In totaal hebben 17 leiders hun deelname bevestigd aan de top, die zich afspeelt in een zeer complexe regionale context.

Over de aanwezigheid van Mohammed VI op de top werd maandenlang veel gespeculeerd. Het weekblad Jeune Afrique en de Londense krant Al Sharq Al Awsat kondigden op 12 september de persoonlijke aanwezigheid van de Marokkaanse vorst aan, die voor de gelegenheid vergezeld zal worden door kroonprins Moulay Hassan. De media ontkrachtten daarmee de geruchten volgens welke de Koning niet naar Algiers zou gaan en zijn adviseur en vriend Fouad Ali El Himma als vertegenwoordiger zou sturen.

Lees ook: Algerije bevestigt aanwezigheid Koning Mohammed VI op Arabische top

Mohammed VI zou zelfs om de aanwezigheid verzocht hebben van een aantal staatsleiders van de Golflanden op de top, om "het succes ervan te garanderen", voegden dezelfde bronnen eraan toe. Tot op heden hebben de Marokkaanse autoriteiten de informatie noch bevestigd noch ontkend. Maar de Algerijnse minister Abderrachid Tebbi van Justitie, kwam op 27 september wel naar Rabat om de officiële uitnodiging van de Koning te overhandigen aan minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken.

De aanwezigheid van de Marokkaanse monarch op de Arabische top in Algerije is met name van belang omwille van de spanningen tussen beide landen. Algerije verbrak de diplomatieke betrekkingen met Marokko in augustus 2021, naar aanleiding van een reeks "provocaties" en "vijandige handelingen" van het koninkrijk. Maar de mediahype rond de deelname van Mohammed VI kan ook een manier zijn om de aandacht naar zichzelf te trekken en de schijnwerpers te stelen van de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune, die erin geslaagd is de Palestijnse facties na 15 jaar van verdeeldheid met elkaar te verzoenen, aldus het Algerijnse medium TSA.

Lees ook: Mohammed VI uitgenodigd op top Arabische Liga in Algiers

Ook aangekondigd op de Arabische top in Algiers zijn de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohamed Bensalmane, de Egyptische president Abdelfattah Al Sissi, de emir van Qatar, Tamim Ben Hamad Al Thani, de Senegalese president Macky Sall, de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev (in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Beweging van niet-gebonden landen), VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en de secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), Hissein Brahim Taha.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team