Zoeken

Marokko-Frankrijk: slechte relatie in schaduw Algerije

4 oktober 2023 - 10:00 - Marokko

©

Xavier Driencourt, voormalig Franse ambassadeur in Algerije, sprak over "Het Algerijnse raadsel", tijdens een ontmoeting van de Mediterrane Stichting voor Strategische Studies.

Gedurende zijn lezing benadrukte Driencourt de complexiteit van de Frans-Algerijnse betrekkingen. Hij merkte op dat hoewel Frankrijk Algerije 132 jaar heeft gekoloniseerd, Parijs het Noord-Afrikaans land nog steeds niet begrijpt. "Algerije blijft een enigmatisch, gesloten, ondoorzichtig, mysterieus land. We missen echt begrip," vertelde hij aan Nice Matin.

Lees ook: Koning Mohammed VI negeert Franse ambassadeur: spanningen op komst?

De voormalige ambassadeur uitte ook zijn zorgen over de wisselende dynamiek tussen Frankrijk en Algerije, waarbij er perioden van spanning en verzoening zijn. Recentelijk verbood Algerije het onderwijs van de Franse taal in particuliere scholen en nam het een anti-Frankrijk couplet op in het nationale volkslied.

Lees ook: Frans ongewenst zelfs bij Marokkaanse ministers (video)

Driencourt benadrukte dat Frankrijk, sinds de verkiezing van Emmanuel Macron, te veel nadruk heeft gelegd op Algerije ten koste van de relatie met Marokko. "Onder Mitterrand, Chirac, Sarkozy en zelfs Hollande was er een evenwicht tussen onze standpunten ten opzichte van Algerije en Marokko. Maar sinds de verkiezing van Emmanuel Macron hebben we al ons vertrouwen gesteld in Algerije. En deze gok draait uit op een valstrik. Van Algiers hebben we alleen maar beledigingen en vernederingen ontvangen, en we hebben Marokko verloren, dat van Frankrijk eist dat het zijn soevereiniteit over de Westelijke Sahara erkent, zoals Spanje heeft gedaan. Op dit moment heeft Frankrijk met geen enkel Maghreb-land goede betrekkingen. Dit is nogal zorgwekkend", analyseerde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team