Zoeken

Marokko: mogelijke afschaffing subsidie butaangas komt slecht aan

2 november 2022 - 14:00 - Economie

©

De mogelijke afschaffing van de subsidie op de prijs van gasflessen in ruil voor rechtstreekse steun aan gezinnen in een moeilijke situatie komt slecht aan bij de Marokkaanse federatie voor consumentenrechten.

"Vanaf dit jaar zullen we 20 miljard dirham uittrekken voor directe hulp aan gezinnen in precaire situaties," kondigde Fouzi Lekjaa, minister van Begroting, aan. Dit zal zijn weerslag hebben met de afschaffing van de subsidie op de prijs van gasflessen. De mogelijke afschaffing van de subsidie wordt gerechtvaardigd door de vaststelling dat "de huidige subsidie nauwelijks ten goede komt aan precaire gezinnen omdat ze minder dan één gasfles per maand gebruiken", aldus Les Inspirations Éco.

Lees ook: Marokko: prijs butaangas al 30 jaar hetzelfde

Dit besluit is nog niet van kracht, maar roept nu al reacties op omdat een verhoging van de prijs van de gasfles zeer waarschijnlijk is. De afschaffing van de subsidie kan volgens de voorzitter van de Marokkaanse vereniging voor consumentenrechten, Bouazza Kherrati, het begin zijn van sociale instabiliteit. Hij stelt daarom voor "dat de regering deze mogelijkheid opnieuw bestudeert omdat ze alleen uitvoerbaar is als er maatregelen aan voorafgaan".

Lees ook: Marokko: productgebonden subsidies exploderen

Door de subsidiëring is de prijs van een gasfles bij de plaatselijke kruidenier 42 dirham, terwijl de werkelijke prijs merkelijk hoger ligt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team