Zoeken

Marokko: einde subsidie op suiker en bloem

1 augustus 2021 - 11:20 - Economie

©

In Marokko verdwijnt de subsidie op suiker en bloem in 2023 volledig. De maatregel heeft ook betrekking op butaangas, waarvan de subsidie in twee fases zal worden afgeschaft.

Al Massae bericht dat dit besluit enkele weken voor het vertrek van de actuele regering werd genomen en dat de subsidie op bloem, suiker en butaangas vanaf volgend jaar geleidelijk aan zal worden afgeschaft.

Lees ook: Marokko: basisbehoeften ook in 2021 gesubsidieerd

Volgens het ministerie van Financiën is de afschaffing van deze subsidies onderdeel van het hervormingsprogramma van de Compensatiekas. De prijzen van suiker en bloem zullen vanaf 2023 niet meer worden gesubsidieerd. Voor butaangas zal de subsidie in 2023 worden gehalveerd om een jaar later, in 2024, volledig te worden afgeschaft. De maatregel werd opgenomen in het projectontwerp van de begrotingswet voor 2022.

Volgend jaar zullen de kosten van het Compensatiefonds naar verwachting met 3,5 miljard dirham toenemen. Daarnaast zullen de uitgaven van ambtenaren met 6,5 miljard dirham stijgen. In hetzelfde jaar zal een veralgemening van de sociale zekerheid worden ingevoerd, wat een bedrag van 8,4 miljard dirham zal vergen.

Volgens het ministerie van Financiën zal volgend jaar ook 1,8 miljard dirham worden vrijgemaakt voor de ontwikkeling van de zorg- en onderwijssectoren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team