Zoeken

Marokkanen zullen meer betalen voor bepaalde producten

18 november 2023 - 20:30 - Economie

©

Vanaf april 2024 zullen Marokkaanse consumenten meer moeten betalen voor veelgebruikte producten zoals butaangas, bloem en suiker. Dit als gevolg van de geleidelijke afschaffing van subsidies op deze producten door het kabinet van Aziz Akhannouch.

De maatregel is besloten om de subsidiegelden effectiever te besteden aan kwetsbare families. Volgens Challenge heeft het compensatiefonds voor de periode januari-augustus 2023, de Marokkaanse staatskas bijna 18,5 miljard dirham gekost. Voor het komende jaar wordt maximaal 16,5 miljard dirham voorzien.

Lees ook: Paradox compensatiekas Marokko: een steun voor de rijken

De prijs van een gasfles van 12 kilo zal vanaf april stijgen van 40 naar 50 dirham, met een geplande jaarlijkse verhoging van 10 dirham tot 2026. Hierdoor zullen consumenten uiteindelijk 70 dirham voor een gasfles moeten betalen. De staat zal het verschil blijven compenseren tussen de nieuwe prijzen en de werkelijke marktprijzen. Een eventuele prijsplafonnering wordt ook overwogen.

Lees ook: Historische stijging gasprijs in Marokko, een primeur in 30 jaar

Staatssubsidies hebben tot nu toe de prijsstijging van gasflessen beperkt. Gemiddeld was de subsidie in de periode januari-september 2023 ongeveer 68 dirham, een daling van 30% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de subsidie, met een piek van 92 dirham in maart - het hoogste maandbedrag sinds juli 2022. De prijsverhogingen voor suiker en tarwe zijn momenteel nog niet bekend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team