Zoeken

Stijging gasprijs in Marokko voorbode van andere prijsstijgingen?

22 mei 2024 - 19:00 - Economie

©

De Marokkaanse overheid heeft de subsidie op butaangas stopgezet, wat per 20 mei 2024 tot een prijsstijging van dit product heeft geleid. Deze stijging zal ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor de prijzen van andere consumptiegoederen.

De prijs van butaangas is met 2,50 dirham voor een fles van 3 kg en 10 dirham voor een fles van 12 kg gestegen. Volgens de krant Les Inspirations Éco zal deze beslissing onvermijdelijk gevolgen hebben voor andere sectoren, aangezien butaangas in veel verschillende sectoren wordt gebruikt.

Lees ook: Na gasprijs stijgt ook broodprijs in Marokko

De regering heeft weliswaar een programma van directe sociale steunmaatregelen voor gezinnen met een laag inkomen aangekondigd, maar "consumenten moeten zich voorbereiden op een prijsstijging van een aantal producten die direct door deze verhoging zullen worden getroffen", waarschuwt Bouazza Kherrati, voorzitter van de Marokkaanse Federatie voor Consumentenrechten (FMDC).

De regering "heeft het programma van directe sociale steunmaatregelen versterkt met een aantal sociale programma’s, waaronder het programma van directe steun dat eind april 2024 gemiddeld 3,6 miljoen gezinnen ten goede kwam, naast de uitbreiding van de medische dekking die 4,2 miljoen gezinnen ten goede kwam door hen te laten profiteren van de AMO Tadamon", aldus de krant, die gegevens van de mededingingsautoriteit citeert.

Lees ook: Sterke stijging prijs pluimvee en eieren veroorzaakt onrust in Marokko

De publicatie hoopt dat het programma voor woonhulp, dat in drie jaar tijd ten goede zou moeten komen aan 330.000 gezinnen, en de aangekondigde salarisverhogingen voor ambtenaren en werknemers in de privésector, het koopvermogen van meer dan 4 miljoen Marokkaanse gezinnen zullen verbeteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team