Zoeken

Marokko: prijs butaangas al 30 jaar hetzelfde

20 februari 2022 - 09:40 - Economie

©

Marokko heeft ondanks de economische situatie en de gezondheidscrisis, het hoofd kunnen bieden aan de stijging van de prijzen van basismiddelen. Zo is bijvoorbeeld de prijs van butaangas sinds 1990 nauwelijks gewijzigd, aldus Faouzi Lekjaa, onderminister belast met de Begroting.

Op de vraag over de prijs van butaangas, antwoordde de minister dat de Marokkaanse overheid de gasprijs altijd heeft gesubsidieerd. "Het is belangrijk te weten dat butaangas een gecompenseerd product is", aldus Faouzi Lekjaa volgens wie de prijs al 30 jaar op 3,33 dirham per kilogram wordt behouden.

Lees ook: Marokko: voldoende butaangas ondanks Algerijns embargo

Verwijzend naar de internationale prijs van butaangas, die met 60% is gestegen, legde de minister uit dat de werkelijke prijs van een gasfles van 12 kg in Marokko 130 dirham is, "wat betekent dat de staat elke gasfles met 90 dirham subsidieert”.

Lees ook: Marokko: verhoging subsidies butaangas en voedsel

De maatregel is dit jaar nog uitgebreid, zoals blijkt uit de begrotingswet voor 2022, die voorziet in een totaal van bijna 16,02 miljard dirham aan kredieten voor de subsidiëring van butaangas en voedselprijzen, wat neerkomt op een stijging met 28%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team