Zoeken

Wat denken Marokkanen van de normalisatie met Israël

12 juni 2021 - 19:00 - Marokko

©

Uit een Arabisch barometer-onderzoek dat is uitgevoerd in landen in de MENA-regio blijkt dat 41% van de Marokkanen voorstander is van de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en vier Arabische landen, waaronder Marokko.

Volgens de recente peiling onder inwoners van de MENA-regio die is gehouden tussen maart en april van dit jaar, is Marokko het enige Maghreb land waarin de bevolking een voorstander is van de normalisatie van de diplomatieke banden tussen Israël en Marokko, Soedan, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Bij de resultaten van de peiling wordt ook vermeld dat het beleid van de regering van president Joe Biden ten aanzien van de normalisatie van de banden tussen Israël en de Arabische landen, een voortzetting is van het project dat is ingezet door zijn voorganger Donald Trump. Ook blijkt dat de overeenkomsten die er zijn gesloten tussen Israël en de VAE en Bahrein op maar weinig goedkeuring kunnen rekenen binnen de MENA-landen.

Lees ook: Vluchten tussen Marrakech en Tel Aviv vanaf 19 juli

Volgens de Arab Barometer valt het hoge percentage van 41% van de Marokkanen die de overeenkomsten steunen te verklaren door de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara die gekoppeld was aan de normalisatie van de banden tussen Marokko en Israël. In de andere landen waar de peiling is uitgevoerd blijkt slechts één op de tien personen voorstander te zijn van de normalisatie-overeenkomsten

Ook komt er uit de peiling van Arab Barometer naar voren dat sinds oktober 2020 steeds meer Marokkanen een positief beeld hebben van de regering-Biden. In Marokko steeg de populariteit van de nieuwe Amerikaanse regering met 36 punten, terwijl dit cijfer in bijvoorbeeld Tunesië (+17 punten) en Algerije (+7 punten) een stuk lager ligt. "Deze verbeterde standpunten houden duidelijk verband met de verandering in de Amerikaanse regering na de verkiezingen van november 2020", verklaren de onderzoekers. Tussen maart en april 2021 is het aantal Marokkaanse respondenten dat een positief beeld heeft van de regering van president Biden gestegen naar 46%. In Libië ligt dit percentage zelfs op 47%. Van de Algerijnse bevolking is slechts 23% positief gestemd over de huidige Amerikaanse regering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team