Zoeken

Marokkanen minder voorstander van normalisatie met Israël

16 augustus 2022 - 19:00 - Marokko

©

In totaal zegt 31% van de Marokkanen voorstander te zijn van de overeenkomst om de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël te normaliseren. Dit blijkt uit een enquête van de Arabische barometer in de MENA-regio.

De opiniepeiling, getiteld "Public Views on US-China Competition in MENA", richt zich op verschillende thema’s die een link hebben met de wereldwijde concurrentie tussen de Verenigde Staten en China. In acht van de negen onderzochte landen keurt minder dan een vijfde van de bevolking de normalisatie van de betrekkingen met Israël goed, waaronder minder dan één op de tien mensen in Mauritanië (8%), Libië (7%), Palestina (6%), Jordanië (5%) en Egypte (5%), aldus het rapport.

Lees ook: Amerikaanse generaal wil betere samenwerking Marokko en Israël om China, Iran en Rusland te dwarsbomen

In totaal is 31% van de Marokkaanse burgers voorstander van deze overeenkomst, "waarschijnlijk deels omdat de Verenigde Staten de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara officieel hebben erkend toen de normalisatie werd aangekondigd," aldus de Arabische Barometer. In juni 2021 bedroeg het percentage nog 41%, Marokkanen zijn de overeenkomst inmiddels dus minder gaan steunen.

Lees ook: Israëlische aanvallen op Gaza: Marokkanen veroordelen "neutraliteit" regering

In Soedan is 39% voorstander van de overeenkomst. Dit wordt verklaard door het feit dat het land in ruil voor zijn normalisatie-overeenkomst profiteert van een aanzienlijke schuldverlichting en van de opheffing van de door de Verenigde Staten toegekende status van sponsor van terrorisme.

Bladna.nl