Zoeken

Marokkanen in Israël woedend op voormalige hoge ambtenaar

7 mei 2023 - 18:00 - Wereld

©

In Israël trekken duizenden mensen nu al wekenlang de straat op om te betogen tegen de gerechtelijke hervormingen die de regering van premier Benjamin Netanyahu wil doorvoeren. Tijdens voor- en tegen demonstraties van dit beleid verzamelden honderden Marokkanen zich donderdagavond in Tel Aviv voor de woning van Aharon Barak, de voormalige voorzitter van het Hooggerechtshof, om uiting te geven aan hun woede.

Honderden rechtse demonstranten, het merendeel Marokkaanse Joden, die voorstander zijn van de gerechtelijke hervormingen, organiseerden donderdag een "Marokkaanse hafla", een oosters feest, voor het huis van Aharon Barak, meldt Haaretz. De bijeenkomst was een reactie op een opmerking van de voormalige opperrechter van het Hooggerechtshof. Hij zou gezegd hebben dat hij er tijdens zijn ambtstermijn "niet in is geslaagd" een Marokkaanse of Sefardische kandidaat te vinden die gekwalificeerd is om in het Hooggerechtshof te zetelen. De demonstranten beschuldigen hem ervan een "racist" te zijn en riepen op om een einde te maken aan de "dictatuur van het Hooggerechtshof".

Lees ook: Knesset-lid onder vuur na uitspraken over Marokkaanse gemeenschap

"Als hij geen enkele Marokkaanse rechter voor het Hooggerechtshof kon vinden, zullen we de Marokkanen naar hem toe brengen", aldus de rechtse organisatie Im Tirtzu, initiatiefnemer van het protest. Een vrouw, gekleed in een zwarte advocatentoga, droeg een bord met de tekst: "Kon je geen waardige Marokkaanse rechter vinden? Ik ben een Marokkaanse advocaat. Wat zeg je daarvan, Aharon Barak?" Tafels op de stoep buiten de woning van Barak waren gevuld met schalen Marokkaans gebak, en in een hoek bakte een groep vrouwen muflettas, een Marokkaanse pannenkoek die traditioneel wordt gegeten op het Mimouna-feest na Pesach, om uit te delen aan voorbijgangers.

Lees ook: Boek legt discriminatie Marokkaanse Joden in Israël bloot

Ook anti-regeringsdemonstranten, hoofdzakelijk behorend tot de protestgroep "Brothers in Arms", verzamelden zich voor de woning om hun steun betuigen aan de voormalige opperrechter. Ze verzetten zich tegen de plannen van de regering die het Israëlische parlement de mogelijkheid geven om beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid ongedaan te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team