Zoeken

Israëlisch parlement viert Mimouna in Marokkaanse kleuren

23 februari 2023 - 23:00 - Wereld

©

De voorzitter van het Israëlische parlement heeft aangekondigd dat hij in april de viering van Mimouna zal organiseren binnen het Knesset-gebouw. Tijdens het grote volksfeest zal Marokko worden geëerd.

Het wordt een groot evenement waarbij een volgens Marokkaanse tradities versierde tent zal worden opgezet in het Knesset-gebouw. Gasten en andere deelnemers zullen kaftans en traditionele kleding dragen. Muziekgroepen zullen uit Marokko komen om de mooiste liederen in Marokkaans dialect ten gehore te brengen. De voorzitter van het Israëlische parlement kijkt uit naar het evenement.

Lees ook: Marokkanen doen joods erfgoed herleven

"Als kind genoot ik altijd van het vieren van Mimouna, de warmte, de geluiden en de smaken, of het nu in Beer Sheva was waar ik opgroeide, of in Sderot en Bat Yam waar we bij onze ooms en tantes logeerden. De mogelijkheid om dit feest vandaag in de Knesset te houden voor alle burgers van Israël vervult mij met geluk," zegt Amir Ohana, de voorzitter van de Knesset.

De parlementsvoorzitter is van Marokkaanse afkomst. Zijn ouders emigreerden in de jaren vijftig uit Rabat. Hij verheugt zich enorm op de organisatie van de Mimouna-viering binnen de Knesset, "in de Marokkaanse kleuren die de culturele roots van de Marokkaanse Joden weerspiegelen". Het feest zal worden gehouden op 12 of 13 april, meldt het dagblad Israel Hayom.

Lees ook: Ruim 15.000 Israëliërs vieren Pesach in Marokko

Mimouna is een feest eigen aan Marokkaanse Joden. Het is na verloop van tijd een populair evenement geworden in Israël. Het vindt plaats op de laatste dag van Pesach en valt samen met de verjaardag van de dood van Maimon Ben Youssef, de vader van Mozes Ben Maimon, die in Fez woonde. "Als eerste voorzitter van de Knesset van Marokkaanse afkomst, verwelkom ik deze gelegenheid om geluiden en kleuren te brengen die hier voorheen niet bestonden," aldus Ohana.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team