Zoeken

Boek legt discriminatie Marokkaanse Joden in Israël bloot

12 juli 2021 - 12:40 - Cultuur

©

De Israëlische krant Haaretz heeft een opmerkelijk rapport gepubliceerd over de mishandeling waarmee de Marokkaans-Joodse diaspora te maken kreeg bij hun aankomst in Israël. "Als je mijn advies wilt, blijf dan in Noord-Afrika," staat in één van de brieven die historicus Shay Hazkani gebruikt om de verregaande discriminatie van Marokkaanse Joden te beschrijven.

De in Tel Aviv gevestigde krant publiceerde op 8 juni een verhelderend onderzoek naar de migratie van Marokkaanse Joden naar Israël na de Tweede Wereldoorlog. De krant maakt gebruik van recent gearchiveerde brieven van Marokkaanse leden van het Israëlisch defensieleger (IDF), die gepubliceerd werden als onderdeel van het nieuwe boek van historicus Shay Hazkani, "Dear Palestine: A Social History of the 1948 War".

Jarenlang controleerde en censureerde het Israëlische leger de persoonlijke correspondentie van zijn troepen, daarvan is nu een deel gepubliceerd in de IDF archieven, die niet niet publiek opengesteld zijn, schrijft Morocco World News. De persoonlijke brieven van Marokkaanse IDF-soldaten leggen de onrechtvaardige manier bloot waarop Sefardische Joden uit Marokko werden behandeld ten opzichte van de Asjkenazische Joodse immigranten uit Europa. "De Europese Joden, die enorm geleden hebben onder het nazisme, zien zichzelf als een superieur ras en de Sefardische Joden als behorend tot een inferieur ras," schreef een Marokkaanse soldaat aan zijn ouders. "In plaats van dankbaarheid te tonen, behandelen zij ons als wilden of als iets dat niet welkom is."

Leden van de Marokkaans-Joodse diaspora die in de beginjaren naar Israël emigreerden, werden geconfronteerd met veel discriminatie door gemeenschappen van Europese oorsprong. "De Polen controleren alles," schreef een soldaat, eraan toevoegend dat "95 procent van de jongens hier ontevreden zijn, en dolgraag terug willen gaan naar waar ze vandaan kwamen." Het verslag legt een diepe ontevredenheid bloot onder Marokkaanse immigranten in Israël in die tijd. "De Polen denken dat Marokkanen wilden en dieven zijn," schrijft een soldaat in een brief aan zijn ouders, hij vertelt hen ook dat hij graag wil terugkeren naar Casablanca.

Een correspondent beschreef Israël als "erger dan de gevangenis" en benadrukte hoe Europese immigranten "ons in alles uitbuiten en de beste en gemakkelijkste banen aan de Polen geven". Het IDF schatte toen in dat 70% van de Marokkaanse IDF-soldaten naar Marokko terug wenste te keren, terwijl 76% hun familieleden in Marokko aanraadde om daar te blijven. In de eigen berichtgeving schreef het Israëlisch defensieleger in 1949 dat Marokkaanse immigranten primitief en ongeschoold zijn. "Zij overtreffen nog net het algemene niveau van de Arabische, Neger- en Berberbewoners uit hun plaatsen van herkomst en zijn volledig onderworpen aan primitieve en woeste instincten," schreven ze in die tijd.

Terwijl de gepubliceerde fragmenten van Marokkaanse leden een diepe teleurstelling uitdrukken over hun behandeling bij aankomst in Israël, benadrukken ze ook hun liefde voor hun land van herkomst. Een soldaat schreef over zijn hoop om zijn "dienst in de IDF te beëindigen en terug te keren naar jullie, naar mijn vaderland Marokko, waar ik van hou."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team