Zoeken

Ex-premier Israël wil Arabische vredesmacht in Gaza, met Marokko als sleutelspeler

18 oktober 2023 - 09:00 - Wereld

©

De voormalige Israëlische premier Ehud Barak uit zijn bezorgdheid over de oorlog tussen zijn land en de Hamas-beweging. Hij pleit voor de oprichting van een vredesmacht in Gaza, inclusief Marokko.

Te midden van het voortdurende conflict tussen Israël en Hamas, doet Ehud Barak, voormalige Israëlische premier, een opmerkelijke suggestie. Hij pleit voor de oprichting van een Arabische vredesmacht in Gaza, waarbij hij de betrokkenheid van landen als Marokko benadrukt, om een langdurige oplossing voor de regio te vinden.

Lees ook: Gaat Marokko normalisatie met Israël terugdraaien?

In een interview met het Britse tijdschrift The Economist licht Barak zijn visie toe op een mogelijke vredesbewaring in Gaza. Hij stelt een Arabische macht voor, bestaande uit landen als Marokko, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, gericht op het handhaven van de vrede in de regio. Volgens Barak zou, na het aanzienlijk verzwakken van de militaire capaciteiten van Hamas, de meest effectieve aanpak zijn om de Palestijnse Autoriteit in Gaza te herstellen. Hij herinnert eraan dat deze regeringsentiteit, verantwoordelijk voor de Arabische bewoners van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, in 2007 door Hamas uit Gaza werd verdreven tijdens een bloedige staatsgreep.

"Een tussentijdse periode zal nodig zijn waarin Israël toegeeft aan internationale druk en Gaza overdraagt aan een Arabische vredesmacht, mogelijk bestaande uit landen als Egypte, Marokko en de VAE," zegt Ehud Barak. Deze troepen zouden volgens hem de regio beveiligen totdat de Palestijnse Autoriteit de controle kan overnemen. Hij merkt op dat andere landen in de regio momenteel terughoudend lijken om troepen te leveren voor zo’n vredesmacht. Barak, ook Israël’s voormalige minister van Defensie, voegt eraan toe dat er na het conflict een grondige evaluatie zal plaatsvinden in Israël betreffende de verantwoordelijkheden voor tekortkomingen in inlichtingen en planning.

Lees ook: Marokkaanse partijen vieren aanval Hamas op Israël

Het recente geweld heeft geleid tot een groot aantal slachtoffers. Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn er 3061 Palestijnen gedood en 13.750 gewond geraakt. Bij het bombardement van een ziekenhuis in Gaza zouden dinsdag zeker 500 doden zijn gevallen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team