Zoeken

Marokkanen in Duitsland opgelicht met valse contracten

11 februari 2022 - 15:40 - Marokko

©

Talrijke jonge Marokkanen die naar Duitsland wilden emigreren, zijn bedrogen door oplichters die zich voordeden als makelaars en aan wie zij grote sommen geld betaalden voor arbeidscontracten die het gemakkelijker moesten maken een visum te krijgen. Een van deze nepmakelaars, bekend van de sociale media, zit in de gevangenis in Kenitra.

De valse makelaar, bekend onder de alias H.J., heeft 127 mensen in Marokko en Turkije opgelicht voor bedragen tussen 1500 en 9000 euro, meldt Infomigrants. Deze man, die uit Duitsland was uitgewezen, wordt nu vastgehouden in de gevangenis van Kenitra. In samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten is ontdekt dat hij arbeidscontracten had vervalst en deze aan Marokkanen had verkocht.

Lees ook: Belgische Marokkaan opgepakt voor oplichting in Sidi Slimane

Aissa (pseudoniem) is een van zijn slachtoffers. Hij wilde emigreren naar Duitsland. Nadat A. hem eerst 5000 euro had afhandig gemaakt - die later werd terugbetaald - kwam de jonge afgestudeerde H.J. tegen, aan wie hij een voorschot van 1500 euro betaalde voor een arbeidscontract in Duitsland. Twee vrienden van hem betaalden hetzelfde bedrag en nog eens 4000 euro voor de laatste contracten. Een vierde vriend, die in Turkije was, moest een hoger bedrag van 9000 euro betalen. Ze hadden allemaal vervalste arbeidscontracten gekregen.

De oplichtingspraktijken werden vaak op dezelfde manier aangeboden, merkt het Duitse ministerie van Arbeid op. De tussenpersonen, die gewoonlijk in Marokkaanse talenscholen zijn gevestigd, beloven snelle resultaten en verzekeren dat zij over een degelijk netwerk en geloofwaardige contacten met de overheid beschikken. Voor veel geld sluiten ze valse contracten met slachtoffers die ze op de scholen hebben gevonden. Zij beloven zelfs huisvesting voor hen te vinden en hen te helpen een verblijfsvergunning in Duitsland te krijgen.

Een aantal slachtoffers werden door de ambassades op een zwarte lijst geplaatst omdat zij valse contracten hadden gesloten, terwijl anderen erin slaagden Europa te bereiken voordat zij er ter plaatse achter kwamen dat hun contracten vals waren. Hun aanvraag voor een verblijfsvergunning werd bijgevolg afgewezen. Daardoor bevinden zij zich in een precaire situatie: dakloos, werkloos….

Lees ook: Marokkaanse in Frankrijk opgepakt voor oplichting van 190.000 euro

Om deze zwendelpraktijken tegen te gaan, heeft Hasan Mohafid, een medewerker van het Duitse ministerie van Arbeid, een YouTube-kanaal in het leven geroepen om buitenlanders te helpen die naar Duitsland willen verhuizen. Behalve Duits leren, is zijn belangrijkste advies aan sollicitanten zich vooral te richten tot platforms zoals het federaal arbeidsbureau of ZAV.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team