Zoeken

Marokkanen demonstreren in Spanje voor opening zeegrenzen

15 maart 2022 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in Spanje wonen demonstreerden op zaterdag 12 maart opnieuw voor de Marokkaanse consulaten in Barcelona, Madrid, Valencia, Murcia, Girona, Tarragona, Algeciras en Ibiza, om te protesteren tegen de handhaving van de reisbeperkingen naar het Marokko. Ze roepen de Marokkaanse regering op om de grenzen zonder beperkingen open te stellen.

Voor de derde keer schreeuwde de Marokkaanse diaspora in Spanje zaterdag haar ergernis uit over de handhaving van de reisbeperkingen naar Marokko. "Het sluiten van het land voor Marokkaanse burgers is een probleem dat niet kan worden genegeerd," zeggen ze in een verklaring. Ze roepen premier Aziz Akhannouch op om de volledige politieke verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de materiële en economische gevolgen van dit besluit, dat een zeer negatief effect heeft op vitale sectoren van het land en heeft geleid tot het faillissement van heel wat ondernemers en ambachtslieden.

Lees ook: Marhaba 2022: Algeciras en Tarifa bereiden zich voor

Marokko heropende op 7 februari zijn luchtgrenzen, "na lang wachten en een ongerechtvaardigd stilzwijgen van de Marokkaanse regering, en dankzij de druk en de protesten van talrijke Marokkaanse activisten in Europa, met name die van de Marokkaanse diaspora in Spanje". De demonstranten vinden de voorwaarden voor toegang tot het Marokkaanse grondgebied overdreven, arbitrair en onverenigbaar met de meeste maatregelen die andere landen hebben genomen om de verspreiding van corona tegen te gaan.

Lees ook: Derde jaar zonder Marhaba wordt "fataal" voor Algeciras

"De verplichting om een inentingsbewijs voor te leggen om Marokko binnen te komen is in strijd met de Marokkaanse grondwet", aldus de betogers. Zij zijn van plan zich hard op te stellen totdat hun eisen worden ingewilligd, namelijk de heropening van de Marokkaanse grenzen zonder beperkingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team