Zoeken

Derde jaar zonder Marhaba wordt "fataal" voor Algeciras

7 maart 2022 - 16:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokko heeft zijn zeegrenzen met Spanje bijna twee jaar lang gesloten, waardoor de operatie Marhaba in 2020 en 2021 niet kon worden georganiseerd. Een derde annulering van de zomeroperatie in 2022 zou "fataal" zijn voor de haven van Algeciras, waarlangs de meeste Marokkanen uit Europa in de zomer naar het koninkrijk reizen.

Marokkaanse scheepvaartverbindingen met andere landen zijn hervat, maar niet met Spanje. De zeeverbindingen met de Spaanse havens van Algeciras en Tarifa, die verbonden zijn met Tanger als onderdeel van de Marhaba-operatie, zijn sinds het uitbreken van de gezondheidscrisis opgeschort. Het feit dat deze operatie in 2020 en 2021 niet kon plaatsvinden, heeft enorme verliezen veroorzaakt in termen van financiën en werkgelegenheid, niet alleen voor rederijen en reisbureaus die in de regio actief zijn, maar ook voor hoteliers, autoverhuurbedrijven, benzinestations, enz.

Lees ook: Algeciras eist hervatting zeeverbindingen met Marokko

De Havendienst van de Baai van Algeciras (APBA) alleen al heeft in deze twee jaar meer dan 40 miljoen euro verloren, wat overeenkomt met 6,8 miljoen passagiers en 1,6 miljoen voertuigen. De haven van Tarifa verloor 3,2 miljoen passagiers en 414.000 voertuigen. In 2019, het laatste jaar waarin de Marhaba-operatie plaatsvond, staken volgens El Confidencial 3.340.045 passagiers en 760.215 voertuigen de zeestraat over via Spaanse havens.

Voor de jaren 2020 en 2021 heeft Marokko de Spaanse havens uitgesloten van de Marhaba-operatie en de voorkeur gegeven aan de havens van Sète in Frankrijk en Genua in Italië. "Het probleem heeft niets meer te maken met gezondheid, aangezien doorvoer vanuit andere Europese havens is toegestaan. Nu is het een diplomatiek conflict, en dat baart ons meer zorgen", zegt Manuel Triano, voorzitter van de vereniging van reisbureaus in de haven van Algeciras. Een derde jaar zonder operatie Marhaba zou "catastrofaal" zijn voor de werkgelegenheid in de regio.

Lees ook: Spanje onderhandelt met Marokko hervatting zeeverbindingen dit jaar

Volgens de APBA is de hervatting van de scheepvaartverbindingen met de Marokkaanse havens dit jaar "een prioriteit". "De economische en werkgelegenheidssituatie voor de bedrijven in deze sector is na deze twee jaar zeer verontrustend. Wij hopen op een spoedige hervatting van de werkzaamheden", aldus Gerardo Landaluce, voorzitter van de Havendienst van de Baai van Algeciras.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team