Zoeken

Rederijen bereiden zich voor op doorreis Marokkaanse diaspora

1 april 2022 - 09:40 - Marokkanen in het buitenland

©

In afwachting van een officieel besluit, bereiden rederijen zich nu al voor op de heropening van de Marokkaanse zeegrenzen met Sebta en Melilla en op de operatie Marhaba, die de doorreis van de Marokkaanse diaspora moet faciliteren.

De ontdooiing van de betrekkingen tussen Marokko en Spanje is een hoopgevend signaal voor de heropening van de grenzen met Sebta en Melilla en de organisatie van de operatie Marhaba ten behoeve van Marokkanen die in het buitenland wonen. Deze onderwerpen zullen op de agenda staan van de gesprekken tussen de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares, die vandaag op werkbezoek in Rabat is, en zijn Marokkaanse ambtgenoot Nasser Bourita.

Lees ook: Marokko-Spanje: zeeverbindingen begin april hervat

In afwachting van een officieel besluit zijn de scheepvaartmaatschappijen reeds begonnen met de voorbereiding. "Sommige zijn zelfs bezig met het aanpassen van aankondigingen en het bijwerken van hun websites," aldus l’Economiste. Ze zeggen allen klaar te staan om een vlotte doortocht tussen de twee landen te verzekeren.

Lees ook: Algeciras bereidt zich voor op operatie Marhaba 2022

De operatie Marhaba is één van de grootste transitoperaties ter wereld met bijna 2 miljoen passagiers in drie maanden en pieken van 35.000 reizigers per dag. De voorbereidingen hiervoor nemen dan ook veel tijd in beslag. Coördinatievergaderingen op hoog niveau worden verschillende maanden voor het begin van de zomeroperatie gehouden. Er wordt onder meer een helder vlootplan opgesteld en de ontvangstfaciliteiten langs de Spaanse autowegen en in de Marokkaanse havens worden opgeknapt. Het succes van de operatie, als het dit jaar doorgaat, zal ook afhankelijk zijn van de geldende coronamaatregelen. "De invoering van te rigide maatregelen zou de doorvoer niet ten goede komen, zowel bij aankomst als bij vertrek uit Marokko", waarschuwen de havenexploitanten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team