Zoeken

Marhaba 2022: Algeciras en Tarifa bereiden zich voor

7 maart 2022 - 19:40 - Marokkanen in het buitenland

©

De havenautoriteit van de baai van Algeciras (APBA) hoopt dat de operatie Marhaba dit jaar wordt hervat. De zomeroperatie, die door Marokko bijna twee jaar was opgeschort wegens de gezondheidscrisis, wordt deze zomer naar verwachting georganiseerd.

Volgende week is het twee jaar geleden dat Marokko het verkeer van passagiersschepen met Spanje door de Straat van Gibraltar opschortte wegens de gezondheidscrisis en ook twee edities van operatie Marhaba annuleerde. Hierdoor werd het voor Marokkaanse expats onmogelijk om voor de zomervakantie langs Spaanse havens te reizen. Dit heeft zware verliezen veroorzaakt voor scheepvaartmaatschappijen en bedrijven in de havens van Algeciras en Tarifa, die gewoonlijk tijdens de zomerperiode meer dan drie miljoen passagiers en bijna 800.000 voertuigen verwerken in het kader van de Operatie Marhaba.

Lees ook: Derde jaar zonder Marhaba wordt "fataal" voor Algeciras

De havenautoriteit van de baai van Algeciras (APBA) hoopt op een terugkeer naar de normale situatie dit jaar en is reeds begonnen met de voorbereidingen voor operatie Marhaba, meldt Europa Sur. Daarom heeft de APBA reeds een aanbesteding uitgeschreven voor de bouw van tenten met banken waaronder de passagiers kunnen wachten voor het instappen, meldt Gerardo Landaluce, voorzitter van de APBA. De prijs voor deze dienst bedraagt 1.641.098 euro voor een hernieuwbaar contract van drie jaar. In het havengebied van Algeciras zullen ook gebedstenten worden opgezet.

Lees ook: Melilla wil niet meer uitgesloten worden van operatie Marhaba

Marokko handhaaft momenteel nog steeds gesloten zeegrenzen. Spanje onderhandelt met de Marokkaanse autoriteiten over de hervatting van het verkeer van passagiersschepen. Operatie Marhaba, die in 1987 voor het eerst werd georganiseerd, begint normaal gesproken medio juni en eindigt in september. Het vergt echter verscheidene maanden van coördinatie en voorbereiding tussen de Marokkaanse en de Spaanse autoriteiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team