Zoeken

Duizenden mensen demonstreerden opnieuw tegen de grondwet

12 juli 2011 - 09:43 - Marokko

©

Duizenden mensen stapten zondag in Marokko tegen de nieuwe grondwet, die werd goedgekeurd door 98,49% van de Marokkaanse kiezers op vrijdag 1 juli.

In Casablanca is een protestmars van de Beweging 20 februari, gedomineerd door de beweging Al Adl Wal Ihssane, georganiseerd in de wijk Oulfa. De betogers claimden naar meer waardigheid, vrijheid en sociale rechtvaardigheid.

De demonstranten riepen "We zullen niet opgegeven tot de verdwijning van het despotisme", "Neen aan de accumulatie van rijkdom en macht", "De soevereiniteit aan het volk" en "We willen meer gelijkheid".

Op het Bab El Had plein te Rabat zijn meer dan duizend aanhangers van de Beweging 20 februari samengekomen om te demonstreren tegen de nieuwe grondwet en op te roepen tot de moralisering van het politieke leven in Marokko en een democratische grondwet.

Acht mensen raakten er gewond tijdens de interventie van de veiligheidstroepen, die de betogers verspreidden nadat dezen hadden geprobeerd de veiligheidsriem tussen pro- en anti grondwet te doorbreken.

In Safi stapten ook bijna drieduizend mensen ter herdenking van de veertigste dag van het overlijden van Kamal Omari, activist van de Beweging 20 februari die op 2 juni overleed.

De demonstranten in Nador beschuldigden op hun beurt de regering van tuigage van de resultaten van het referendum van 1 juli. De betoging draaide net niet tot een confrontatie tussen pro-en anti grondwet dankzij de tussenkomst van de veiligheidsdiensten.

Chefchaouen kende een soortgelijk scenario. Bijna tweeduizend mensen namen er deel aan een mars van de Beweging 20 februari, en riepen slogans die de recente revoluties in de Arabische wereld prezen zoals "Lang leve de Tunesische, Libische en Egyptische revolutie", vragend naar een "Marokkaanse revolutie".

Tien dagen na het referendum over de nieuwe grondwet, goedgekeurd door 98,49% van de kiezersin Marokko, dreigt de situatie te verergeren. De grondwet, die ruimere bevoegdheden aan de Premier geeft, heeft ook de Beweging 20 februari verdeeld, waarvan een deel stemden voor de nieuwe grondwet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team