Zoeken

Marokkaanse stranden leeggeplunderd door zandmaffia

24 oktober 2023 - 13:00 - Marokko

©

In Marokko is illegale zandwinning nog steeds gebruikelijk. Stranden worden onrechtmatig leeggehaald door maffia’s, wat vaak leidt tot maanachtige landschappen.

De illegale extractie van zand is geïntensiveerd tijdens de Covid-19-pandemie, met een steeds groeiend aantal maffia’s die mensen uit alle lagen van de samenleving omvatten, meldt het in Washington DC gevestigde Center for Strategic & International Studies (CSIS). De handelaren variëren van "arbeiders die ezels gebruiken tot staatsfunctionarissen die proberen hun positie uit te buiten voor snel gewin", onthult het rapport over de zandmaffia’s in het koninkrijk.

Lees ook: Illegale zandwinning in Marokko: hoge verantwoordelijken verdacht

Het gestolen zand van de prachtige Marokkaanse kusten wordt door deze maffia’s geëxporteerd. Het is minder glad en werkt beter als bindmiddel in beton, waardoor kopers over de hele wereld het gebruiken in de bouwsector in hun land. Ook in Marokko wordt illegaal zand vaak gebruikt als een sleutelingrediënt voor de productie van beton. Dit wordt bevestigd door een rapport van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) dat aangeeft dat 10 miljoen kubieke meter, of bijna de helft van het zand dat in 2019 in bouwprojecten in Marokko werd gebruikt, illegaal is gewonnen.

Lees ook: Stranden Nador: tussen natuurlijke schoonheid en verwaarlozing

Deze illegale activiteit is niet zonder gevolgen voor Marokko. Illegale zandwinning kan leiden tot de vernietiging van het landschap. Meerdere kilometers van de Marokkaanse kustlijn zijn door deze activiteit weggevaagd. De kuststad Mohammedia, gelegen tussen Rabat en Casablanca, is één van de zwaarst getroffen gebieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team