Zoeken

Marokkaanse start-up bouwt Superadobe

20 juni 2021 - 17:00 - Economie

©

Marokko blaast de Superadobe nieuw leven in. Het bedrijf Ecodôme, dat zich onderscheidt in de bouw van ecologische en zuinige aarden huizen, blaast de bouwtechniek nieuw leven in. De huisjes zijn met name interessant voor het ecotoerisme.

De uit Iran geïmporteerde bouwtechniek op basis van ruwe aarde, bestaat uit het stapelen en nesten van grote zakken aarde. Dankzij de onderneming Ecodôme wordt deze architecturale kunst in Marokko nieuw leven ingeblazen.

Gecharmeerd door het werk van de ontwerper van Superadobe die in 2008 overleed, creëerde Youness Ouazri, een jonge Marokkaanse staatsingenieur die afstudeerde aan de Hassania School voor Openbare Werken, de start-up Ecodôme in 2016 in Casablanca. Het bouwproces inspireerde hem voor de oprichting van een bedrijf en hij leidde inmiddels drie teams op in deze kunst. Wij "beschikten echter niet over de nodige vergunningen om in stedelijke gebieden te bouwen en wendden ons tot het platteland. Daar ontdekten we dat er belangstelling was voor onze technologie, vooral voor ecotoerisme," zegt Ouazri.

Lees ook: Marokko wil inzetten op ecotoerisme

Het bedrijf realiseerde een twintigtal gebouwen in Marokko die de omzet ervan in 2019 op 2,5 miljoen dirham brachten, tegen 1,2 miljoen dirham in 2017. Dat zou in 2021 de 3,5 miljoen dirham moeten bereiken, voor een uitbreiding van deze merkwaardige afgeronde gebouwen, een mengeling van moderniteit en traditie, schrijft Les Echos. "Wij voeren eerst een geotechnische studie uit om de grondsoort en de kenmerken van de aarde die wij voor onze funderingen zullen gebruiken te controleren", aldus de oprichter. Hij benadrukt dat "de echte waarde van Ecodôme erin bestaat dat wij intern een waterdichte coating hebben ontworpen die de aarde beschermt tegen vocht, haar grootste vijand". Bovendien heeft deze structuur geen balken, palen of platen nodig om stevig en bestendig te zijn en zijn de bouwkosten uiterst laag, vergeleken met conventionele gebouwen.

Gezien de vraag en vooral de efficiëntie van deze gebouwen, "gaan we 1,5 tot 2 miljoen dirham inzamelen om meer arbeiders op te leiden en bepaalde taken te automatiseren, zoals bijvoorbeeld de verdichting en bodemstabilisatie. Wij hebben ook onze eerste vergunning gekregen om in stedelijke gebieden te bouwen", voegt de jonge ondernemer eraan toe. Ouazri is van plan zijn bekwaamheid ook in andere Afrikaanse en Maghreb-landen te gebruiken, zoals Tunesië of Ivoorkust, en zelfs aan de andere kant van de Middellandse Zee.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team