Zoeken

Nederlands bedrijf start zeewierplantage in Marokko

28 mei 2021 - 10:40 - Wereld

©

Zeewier is de snelst groeiende biomassa ter wereld en kent veel andere waardevolle toepassingen voor de landbouw en de gezondheid van mens en dier, maar behalve in Azië wordt zeewier nog maar weinig verbouwd. Het Nederlandse bedrijf ‘The Seaweed Company’ wil zeewier wereldwijd kweken en oogsten op commerciële schaal. Met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken voerden ze een haalbaarheidsstudie uit naar de bouw van een zeewierplantage in Marokko.

Zeewier is goed voor het immuunsysteem en de weerstand van de mens, maar is eveneens een meerwaarde in de landbouw. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor meststoffen en pesticiden op basis van fossiele brandstoffen. In de zee vormt zeewier een habitat voor allerlei dieren waardoor de mariene biodiversiteit groter wordt en zeewier is verder ook nog de snelst groeiende biomassa op onze planeet.

De drie oprichters van The Seaweed Company hebben een enorme liefde voor zeewier. Eén van de oprichters, Joost Wouters, gaf uitleg over het bedrijf tijdens de ’Africa Business Week’. "Ik kwam op een punt dat ik mijn ervaring op een duurzamere manier wil inzetten, zodat toekomstige generaties ook nog van deze aardbol kunnen genieten", aldus Wouters.

In Azië wordt zeewier al eeuwen geproduceerd voor allerlei toepassingen maar Joost kiest voor een alternatief businessmodel om zeewier te produceren. "De Nederlandse zeebodem bestaat vooral uit zand, waardoor er weinig zeewier groeit. Windparken op zee zijn wel geschikt: tussen de palen vormen zich als het ware ’tuintjes’ waar het zeewier goed gedijt. In het rotsachtige Ierland vind je honderden soorten zeewier. In de wat koelere wateren groeit bruin zeewier, meer richting de evenaar doet rood en groen zeewier het goed. Wij willen alle kleuren zeewier produceren, zodat we gebruik kunnen maken van de verschillende eigenschappen".

Daarom wil The Seaweed Company in Marokko produceren, het is niet zo ver afgelegen en het zeewater is warmer. "Spannend, dat is toch de gateway naar Afrika", zegt Wouters. Met subsidie van het RVO-fonds, dat betaald wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken, voerden ze onderzoek uit naar de markt, logistieke stromen, operatie, contacten ter plaatse en het functioneren van import en export. "Dat resulteerde in een businessplan op basis waarvan we de knoop hebben doorgehakt: we starten een zeewierplantage in Marokko. Samenwerken met de lokale bevolking vinden we belangrijk. In het managementteam zitten dan ook twee Marokkaanse ondernemers. Een lokale coöperatie oogst het zeewier; we helpen vijftien werkloze vissers en vrouwen aan werk."

De Nederlandse ambassade en de Landbouwraad in Marokko helpen tijdens de opstartfase. "Het netwerk van de Nederlandse overheid zit overal en is goed bereikbaar. Heel fijn, want in de uitvoering lopen we tegen dingen aan. Zo weten Marokkaanse ministeries niet op welke manier ze belasting moeten heffen op zeewier, ze zagen dit product tot nu toe als onkruid. Alles gaat langzamer dan we zouden willen: voor elke stap moeten we in zevenvoud documenten aanleveren. Maar pionieren geeft ontzettend veel energie. En als de eerste container met zeewier eenmaal is verscheept, dan loopt het op rolletjes".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team