Zoeken

Wie is de Marokkaanse spion achter de val van Antonio Panzeri?

26 januari 2023 - 21:00 - Marokko

©

De man achter de val van de voormalige Italiaanse Europarlementariër Antonio Panzeri, is een Marokkaanse spion. Hij wordt ervan verdacht in het epicentrum te zitten van het corruptieschandaal dat het Europees Parlement doet beven. Hij zou orders gegeven hebben aan de vriend van het voormalige parlementslid, de Marokkaanse ambassadeur Abderrahim Atmoun in Polen. Wie is deze man?

Zijn naam is Mohamed Belareh, ook bekend als "Belahrech" of "Belharace". Bij het Directoraat-Generaal voor Studies en Documentatie (DGED), of de Marokkaanse inlichtingendiensten, is hij bekend onder de codenaam "M118", schrijft Politico. Hij is een goede bekende van de Spaanse en Franse veiligheidsdiensten, "deze man cirkelt al jaren rond de Europese spionagediensten", meldt Sud Info. Hij zette samen met zijn vrouw een spionagenetwerk op in Barcelona in 2013, dat verantwoordelijk was voor het beheer van agenten die namens de DGED in moskeeën actief zijn, onthult El Confidential. Dit netwerk werd in 2015 ontmanteld. Verdenkingen van het witwassen van geld via "Aya", een reisbureau, wogen op zijn vrouw, meldt El Mundo.

Lees ook: Nieuwe onthullingen over Marokko in corruptieschandaal Europees Parlement

In 2016 dook Belareh’s naam ook op in een spionagezaak in Parijs, die uitbrak naar aanleiding van de aanslagen in de Franse hoofdstad op 13 november 2015. Bijgestaan door een kapitein van de grenspolitie in Orly en de directeur van een particulier beveiligingsbedrijf dat op dezelfde luchthaven werkte, zou hij "tot 200 vertrouwelijke dossiers over terreurverdachten (S-dossiers) in Frankrijk" op illegale wijze hebben verkregen, meldt Libération. De Marokkaanse agent bood kapitein Charles D. mooie geschenken aan (zoals reizen naar Marokko voor hem en zijn gezin) en ook geld.

Lees ook: Marokkaanse spion centraal in corruptieschandaal Europees Parlement

Volgens verschillende media was het deze spion uit Rabat die orders gaf aan de Marokkaanse ambassadeur Abderrahim Atmoun in Polen. De diplomaat is een vriend van de voormalige Italiaanse Europarlementariër Antonio Panzeri, die op 9 december werd gearresteerd en sindsdien wordt vastgehouden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team