Zoeken

Marokkaanse spion centraal in corruptieschandaal Europees Parlement

28 december 2022 - 16:00 - Wereld

©

Een onderzoek van het Belgisch gerecht bracht aan het licht dat Europese parlementsleden of hun medewerkers werden omgekocht door Qatar. Later bleek dat ook Marokko parlementsleden zou hebben omgekocht. De kranten Le Soir en La Repubblica schrijven nu dat een Marokkaanse spion met codenaam ’M118’ een centrale rol zou spelen.

De Europese inlichtingendiensten zijn bekend met spion ’M118’. In 2016 raakte hij tijdens de terreurcrisis betrokken bij een corruptiezaak in de Parijse luchthaven Orly. Een politieagent zou toen tegen betaling gevoelige documenten met informatie over geradicaliseerde personen hebben gestolen voor Marokko, schrijft Het Laatste Nieuws.

Lees ook: België doet onderzoek naar Marokkaanse ambassadeur in Polen

Le Soir en La Repubblica melden dat de naam van de spion nu ook wordt genoemd in het onderzoek naar het corruptieschandaal rond Qatar en Marokko in het Europees Parlement. De spion zou een schakel zijn tussen ex-Europarlementslid Pier Antonio Panzeri, een andere beschuldigde in de corruptiezaak, de Marokkaanse ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun en de Marokkaanse geheime dienst DGED.

Lees ook: Marokko genoemd in EU-corruptieschandaal

Panzeri zou zich al geruime tijd door Marokko hebben laten beïnvloeden. Politiko schrijft dat er in een databank met Marokkaanse diplomatieke telegrammen, die in 2014 en 2015 door een hacker werd gelekt, staat dat Panzeri een goede vriend is van Marokko, een invloedrijke bondgenoot "in staat om het groeiende activisme van onze vijanden in Europa te bestrijden". Panzeri zou giften ontvangen hebben via de Marokkaanse ambassadeur Abderrahim Atmoun.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team