Zoeken

Marokko genoemd in EU-corruptieschandaal

15 december 2022 - 12:00 - Marokko

©

De arrestatie van een ondervoorzitter van het Europees Parlement op beschuldiging van corruptie, doet in Europa veel stof opwaaien. De politie in België heeft meer dan anderhalf miljoen euro in contanten gevonden, waarvan een groot deel in het huis van Pier Antonio Panzeri, lid van het Europees Parlement. Het geld zou afkomstig zijn uit Qatar en het onderzoek richt zich op deze Golfstaat. Maar uit gerechtelijke documenten blijkt dat ook Marokko in het vizier is van justitie.

De Belgische justitie voert al maandenlang onderzoek naar omkooppraktijken en witwassen in het Europees parlement. Afgelopen weekend vonden zestien huiszoekingen plaats bij mensen die voor het Europees Parlement werken. De politie trof er zo’n 600.000 euro contant geld aan en arresteerde zes mensen, onder wie de Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, Eva Kaili, en haar partner.

Lees ook: Handelsdouane Melilla: Europa weigert in te grijpen

Verschillende Belgische kranten schrijven dat ook Europees Parlementslid Pier Antonio Panzeri verdacht wordt van het omkopen van leden van het Europees Parlement ten gunste van Qatar, maar ook van Marokko. Zijn vrouw, dochter en vriendin zouden daarvan op de hoogte zijn geweest. Zijn vrouw en dochter zouden zelfs betrokken zijn geweest bij het "vervoeren van geschenken" van de Marokkaanse ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun. "Het echtpaar Panzeri en C. gebruikte bijvoorbeeld de creditcard van een derde persoon, bijgenaamd ’Le géant’ (de reus)", aldus de documenten. Dit zou waarschijnlijk om de Marokkaanse ambassadeur gaan, hoewel dit niet als zodanig wordt vermeld, schrijft Le Soir.

Lees ook: Pegasus: gaat Spanje Marokko beschuldigen voor de EU-onderzoekscommissie?

Panzeri en Atmoun beschrijven zichzelf op sociale media als "goede vrienden" en ontmoeten elkaar regelmatig als co-voorzitters van een uitwisselingsorgaan tussen de Europese en Marokkaanse parlementen. In 2013 bezocht Panzeri ook Atmoun in Marokko, samen met Marc Tarabella, en een paar jaar later met de partner van de in opspraak geraakte Eva Kaili.

Bladna.nl