Zoeken

België doet onderzoek naar Marokkaanse ambassadeur in Polen

22 december 2022 - 16:00 - Wereld

©

Abderrahim Atmoun, voormalig parlementslid en huidig ambassadeur van Marokko in Polen, is het doelwit van de Belgische justitie. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het corruptieschandaal dat het Europees Parlement op zijn grondvesten doet daveren.

Abderrahim Atmoun wordt in verband gebracht met het corruptieschandaal in het Europees Parlement, waarbij parlementsleden smeergeld zouden hebben ontvangen. Het Belgische parket doet daar onderzoek naar, meldt het dagblad Le Soir. Zijn diplomatieke successen zou hij aan corruptie te danken hebben, in het bijzonder de landbouw- en visserijovereenkomsten die Rabat met Brussel heeft gesloten en de steun van sommige Europese parlementsleden voor het autonomieplan van Marokko om het geschil over de Sahara op te lossen. Hij was medevoorzitter van de in 2010 ingestelde Gemengde Parlementaire Commissie Marokko-EU.

Lees ook: Marokko genoemd in EU-corruptieschandaal

Tijdens zijn voorzitterschap raakte Abderrahim Atmoun bevriend met Pier Antonio Panzeri, een voormalig vakbondsleider en links ex-Europees parlementslid. Panzeri wordt er nu van verdacht "tegen betaling bij parlementsleden te hebben bemiddeld ten gunste van Qatar en Marokko". Atmoun en Panzeri ontmoetten elkaar regelmatig als co-voorzitters van een uitwisselingsorgaan tussen de Europese en Marokkaanse parlementen. Naar verluidt gaf de Marokkaanse diplomaat hem regelmatig geschenken. In 2013 reisde de voormalige linkse Europarlementariër ook naar Marokko, waar hij samen met Marc Tarabella de Marokkaanse diplomaat opzocht.

Lees ook: Marokko en EU evalueren visserijovereenkomst

Abderrahim Atmoun heeft tot nu toe niet gereageerd op de aantijgingen van corruptie. Het onderzoek in deze zaak is nog gaande.

Bladna.nl