Zoeken

Marokkaanse politie vrijgesteld van snelheidscontroles

8 juni 2024 - 21:50 - Marokko

©

De Marokkaanse regering is van plan om een nieuw wetsvoorstel goed te keuren dat voertuigen van de politie, de Koninklijke gendarmerie en de hulptroepen vrijstelt van de verplichting om een snelheidsbegrenzer te installeren.

Deze maatregel, die veel vragen oproept, beoogt "in te spelen op de komst van nieuwe vervoersmiddelen op de openbare weg en op het gebruik van geavanceerde rijhulpsystemen om een veilige rijgedrag te garanderen", aldus de toelichting bij het wetsvoorstel.

Lees ook: Marokko koopt de Ghiath Smart Patrol, een ultramodern politievoertuig

Naast wijzigingen in de administratieve procedures binnen het Nationaal Agentschap voor Verkeersveiligheid (NARSA), stelt de tekst voor om voertuigen van de ordehandhaving te ontheffen van de verplichting om een apparaat voor het meten van snelheid en rijtijd te installeren.

Deze bepaling geldt met name voor voertuigen van de politie, de koninklijke gendarmerie en de hulptroepen. Ter herinnering: artikel 70 van het geldende decreet bepaalt dat vrachtwagens met een laadvermogen van meer dan 3,5 ton en bussen met meer dan negen zitplaatsen verplicht moeten zijn uitgerust met een dergelijk apparaat.

Lees ook: Kunstmatige intelligentie in dienst van Marokkaanse politie

Artikel 71 van hetzelfde decreet preciseert al de soorten voertuigen die van deze verplichting zijn vrijgesteld, met name die welke bestemd zijn voor de coördinatie van het spoor- en wegvervoer, voor openbare werken, voor rijlessen of voor landbouwvoertuigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team