Zoeken

Marokkaanse Nederlander voor migrant aangezien en al maand vast in Melilla

5 oktober 2019 - 10:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Een 24-jarige Marokkaan uit Helmond in Nederland zit al een maand vast in Melilla, Spaanse enclave in het noorden van Marokko. De Spaanse autoriteiten zien hem aan als een illegale migrant.

Ouisam Karim werd in Helmond geboren en heeft een Nederlandse paspoort. Toch geloven de Spaanse autoriteiten hem niet en werd zelfs zijn paspoort door de politie afgepakt.

De twintiger leeft sinds 3 september op straat in de enclave. Hij had net de vakantie in Marokko doorgebracht en wilde die dag vanuit Melilla op een boot naar Malaga stappen. Ondanks zijn geldig paspoort én ticket werd hij uit de rij gehaald. De politie vermoedt namelijk dat zijn paspoort vervalst is en dat hij ook niet Ouissam Karim heet.

"Ik ben door die agenten geïntimideerd en mishandeld. Ik mocht niet bellen, kreeg geen advocaat. Niemand sprak Engels. Ik móest documenten tekenen, die ik niet begreep. Ik dacht: daarna mag ik alsnog met de boot mee. Ik heb filmpjes laten zien die in Nederland zijn gemaakt. Al mijn gegevens heb ik overhandigd, maar ze denken dat ik iemand anders ben.", zegt Karim aan het AD.

De jongeman man bleef twee dagen in de cel. Daarna werd hij naar de rechtbank gebracht en zonder zitting vrijgelaten. Zijn paspoort kreeg hij echter niet terug.

Zijn familie, vrienden en de Nederlandse autoriteiten vernamen pas na twee dagen zijn situatie. Alles wordt ingezet om hem terug te brengen, maar dat blijkt een moeilijke missie. Daarom heeft de familie van Karim besloten om de media op de hoogte te brengen. De ambassade van Nederland in Madrid stelt bij de Spaanse autoriteiten aan te dringen voor een snelle oplossing.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team