Zoeken

Marokkaanse Laila bekendheid bij Nederlandse treinreizigers

6 februari 2021 - 17:10 - Wereld

©

De Marokkaanse Laila is zonder twijfel de meest geliefde treincateraar van Utrecht Centraal. Naast het verkopen van versnaperingen trakteerde ze de reizigers op haar innemende vrolijkheid en positiviteit. Omdat de Nederlandse Spoorwegen de railcatering heeft afgeschaft, zullen veel reizigers het in de toekomst helaas zonder haar moeten stellen.

Ook reizigers die haar nooit in de trein hebben ontmoet kennen Laila van Twitter en Instagram, waar zij de belevenissen tijdens haar werk in de trein deelde met duizenden volgers. Vanaf het begin van de coronavirus-pandemie moesten zij echter haar verhalen al missen, omdat er uit gezondheidsoverwegingen was besloten om de reizigers niet meer in de treinen te bedienen.

Omdat ze haar werk miste en niet stil wilde zitten, was ze vanaf maart 2020 werkzaam als vrijwilliger op het station Utrecht Centraal om vragen van reizigers te beantwoorden en kleur te geven aan hun dag. Later in het jaar kon ze aan de slag in de kiosken op de stations van Zandvoort en Haarlem. "Je hebt in de kiosk meer verantwoordelijkheden en de mensen hebben over het algemeen wat meer haast dan in de trein. Maar na verloop van tijd merkte ik dat mensen eerder naar het station kwamen om toch nog een praatje met me te komen maken. Dat vind ik zo mooi", vertelt ze in een interview met het Algemeen Dagblad.

Aan het einde van 2020 werd bekend dat Laila en haar 72 collega’s niet meer terug zouden keren als railcateraars. De Nederlandse Spoorwegen heeft besloten om de dienst af te schaffen omdat reizigers op de stations nu genoeg mogelijkheden hebben om eten en drinken te kunnen kopen. "Ik zag het wel aankomen. Maar het deed me desondanks pijn. Dat werk in de trein, daar werd ik zo blij van," zegt Laila.

Toch is er ook goed nieuws voor Laila en haar fans. Vanaf volgende week is ze weer terug op haar geliefde Utrecht Centraal, al is het voortaan in de kiosk bij spoor 11 en 12. "Dat is de plek waar veel mensen mij kennen en ik veel mensen ken. Ik ben er ontzettend blij mee dat mijn collega’s en ik deze kans krijgen van de NS."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team