Zoeken

Marokkanen in Nederland zeer actief in het organiseren van solidariteit

20 februari 2021 - 11:20 - Marokko

©

Nooit eerder deden in Nederland zoveel mensen een beroep op de voedselbank als het afgelopen jaar. In het programma ’Buiten het Binnenhof’ van Nieuwsuur zien we hoe Rkia El Ouardi met haar ’Stichting Oums Voorraadkast’, haar best doet om het groeiend aantal families dat in armoede leeft te helpen.

Door corona werden veel mensen afhankelijk van de hulp van anderen. In het Nieuwsuur-programma komen ook Michel en Brigitte Strobbe aan het woord. Niet zo lang geleden maakten zij deel uit van een welvarende middenklasse. Nu staan ze iedere vrijdag in de rij bij de voedselbank. "Een paar jaar geleden hadden we zelf nog een stichting die voedselpaketten uitdeelde, en nu sta ik er zelf", zegt Brigitte Strobbe. "Ik weet nu hoe die mensen zich voelden."

"Er wordt altijd gezegd dat het de onderste laag is die het nodig heeft, maar wij zijn middeninkomen. Mensen die altijd gewerkt hebben, moeten naar de voedselbank", benadrukte Strobbe over de huidige situatie. "De overheid hoort te zorgen voor zijn eigen mensen. Maar dat gebeurt gewoon niet."

Het valt Brigitte ook op dat Nederlandse Marokkanen en Turken veel doen om gezinnen in armoede bij te staan. "Het klinkt heel idioot, maar het is echt zo: heel veel Nederlandse gezinnen worden op dit moment geholpen door Marokkaanse en Turkse gezinnen", zegt Brigitte Strobbe.

Naast Rkia van ’Stichting Oums Voorraadkast’, brengt de aflevering ook in beeld dat de Marokkaanse gemeenschap in het algemeen zeer ondernemend is wat betreft het organiseren van solidariteit. "We kunnen wel de overheid laten zien dat wij burgers, die het ook moeilijk hebben, toch voor onze medeburgers staan", onderstreept Said Bensellam, die een vrachtwagen vol voedselpakketten komt brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team