Zoeken

Marokkaan weigert Franse Legioen van Eer uit solidariteit met Gaza

25 juli 2014 - 16:01 - Marokko

©

Abdelaziz Nouaydi, Marokkaanse advocaat en hoogleraar, heeft geweigerd om tot Ridder van het Legioen van Eer te worden benoemd in Frankrijk. Dat is de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding. Nouaydi weigerde vanwege de steun van de Franse president François Hollande aan de Israëlische aanvallen op Gaza en het verbod op een pro-Palestijnse demonstratie in Parijs.

In een brief aan Charles Fries, Ambassadeur van Frankrijk in Rabat, schrijft Nouaydi, voormalige voorzitter van de vereniging Adala, dat "Frankrijk Israëlische politici en militairen zou moeten vervolgen vanwege het offensief tegen de burgerbevolking van Gaza, in plaats van een demonstratie in solidariteit met de slachtoffers van deze aanval te verbieden".

"Israëlische militairen en politici door de Franse staat laten aanklagen, stemt overeen met de beginselen van de mensenrechten, het internationaal recht en de verplichting van Frankrijk om deze rechten te beschermen."

Abdelaziz Nouaydi werd gekozen om het Franse Legioen van Eer te krijgen als erkenning voor zijn inspanningen voor de bevordering van de mensenrechten, de democratie en het maatschappelijk middenveld in Marokko.

Gaza: de Franse reactie

Toen Israël zijn offensief tegen de Gazastrook lanceerde, was Francois Hollande één van de eerste westerse staatshoofden die zijn steun aan Israël uitte. Hij oordeelde toen dat Israël het recht had om zich te verdedigen tegen de raketten van de islamitische verzetsbeweging Hamas. Een verrassende en teleurstellende reactie, daar zijn voorgangers altijd hebben geprobeerd om een zekere evenwicht te behouden in hun betrekkingen met beide partijen.

Frankrijk is ook het enige land in de wereld dat een pro-Palestijnse demonstratie heeft verboden. De politie prefectuur van Parijs had afgelopen vrijdag de demonstratie verboden, dat de dag daarop was gepland. De beslissing volgde officieel op incidenten eerder die week tijdens een andere pro-Palestijnse demonstratie. Door de betoging te verbieden heeft Frankrijk echter enkel de kans op incidenten vergroot.

De Israëlische aanvallen op Gaza hebben tot nu het leven gekost van meer dan 700 Palestijnen, voornamelijk burgers. Ruim duizend huizen werden volledig vernietigd en 15.000 anderen gedeeltelijk. De Israëlische bezettingstroepen tellen ook enkele slachtoffers met 32 doden. Een Israëlische soldaat werd gevangen genomen. Dit is het zwaarste verlies voor Tsahal sinds de oorlog in Libanon in 2006.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team