Zoeken

Marokkaanse Joden die stierven door Covid-19 naar Israël gerepatrieerd

26 november 2021 - 19:30 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben vorige week de lichamen van zeven Marokkaanse joden die meer dan een jaar geleden aan Covid-19 zijn overleden, aan Israël overhandigd. De lichamen waren begraven op de joodse begraafplaats in Casablanca.

De opgegraven lichamen werden overgevlogen door ZAKA, een Israëlische vrijwilligersorganisatie die gespecialiseerd is in Joodse begrafenisrituelen voor slachtoffers van terrorisme en natuurrampen, in samenwerking met de lokale Joodse begrafenisvereniging Casablanca Chevra Kadisha, meldt Time Of Israel.

Lees ook: Joodse gemeenschap in Marokko verliest drie leden aan coronavirus

Het stoffelijk overschot van rabbijn Szolom Eidelman, een van de eerste afgezanten van rabbijn Lubawicz, is een van de lichamen die naar Israël zijn overgebracht. Hij woonde al meer dan 60 jaar in Marokko. Veel van zijn leerlingen in Israël, waaronder de voormalige Sefardische opperrabbijn Shlomo Amar, die werd geboren in Casablanca en het grootste deel van zijn jeugd daar doorbracht, woonden de tweede begrafenisceremonie 18 maanden na zijn dood bij.

Al deze gerepatrieerde mensen behoren tot de eerste slachtoffers van Covid-19 in de Marokkaans-joodse gemeenschap. In de eerste maand van de pandemie in Marokko vond meer dan 10 procent van de sterfgevallen binnen de joodse gemeenschap plaats. Het virus verspreidde zich voor het eerst in de gemeenschap na een Pourim-feestdag en een Joodse bruiloft in maart 2020.

Lees ook: Marokko: 45 mensen met corona besmet tijdens joodse feest

Marokko en Israël hadden toen nog geen diplomatieke betrekkingen, waardoor het onmogelijk werd om Marokkaanse joden in Israël te begraven. Pas in december 2020 normaliseerden de twee landen hun betrekkingen onder auspiciën van de Verenigde Staten en Donald Trump, die op zijn beurt de soevereiniteit van Marokko over de Sahara erkende.

Sindsdien zijn er verschillende overeenkomsten getekend om de samenwerkingsrelaties te versterken. Marokko opende zijn grenzen voor Israëlische vluchten. In juli werd de eerste route Tel Aviv-Marrakesh ingevlogen. Israël heeft vorige week de reisvoorwaarden voor zijn grondgebied versoepeld, waardoor de repatriëring van de lichamen van joodse Covid-19-slachtoffers van Marokko werd vergemakkelijkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team