Zoeken

Marokko: Joodse gemeenschap viert Chanoeka

3 december 2021 - 21:40 - Marokko

©

Marokkaanse Joden hebben woensdag de traditionele Joodse feestdag Chanoeka gevierd. Het symboliseert de militaire en geestelijke overwinning van de Joden van Judea op de Griekse-Seleucidische legers en het hellenisme.

Het is een Joodse traditie om acht dagen lang kaarsen aan te steken op een kandelaar met acht takken. Deze kaarsen moeten elke avond worden aangestoken voor het "Feest van het Licht".

Lees ook: Chefchaouen bovenop Marokkaanse aanbod voor toeristen

In een gezamenlijke verklaring hebben de vier verenigingen Pluriels Marocains, Club Salam Lekoulam, Moga’Jeunes, Hip-hop Family en Marock’Jeunes opgeroepen om aan deze vieringen deel te nemen. "In deze tijden van pandemie, waarin broederschap meer dan ooit telt, stellen wij aan de Marokkaanse moslims voor om samen met de Joodse landgenoten één van deze kaarsen aan te steken," staat in de verklaring.

"Dit gebaar zal een sterke symbolische waarde hebben en tot ver buiten onze grenzen laten zien dat Marokko een hoeksteen van co-existentie is en zal blijven", aldus de verenigingen.

Lees ook: Prinses Lalla Joumoula stuurt boodschap aan Marokkaanse joden (video)

"Essaouira, Rabat en Marrakech hebben al gereageerd en zullen ook deze actie organiseren, waarbij we samen de vierde kaars zullen aansteken en traditionele Chanoeka oliebollen of sufganiot zullen delen," concludeert de verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team