Zoeken

Koning Mohammed VI laat honderden joodse locaties opknappen

16 december 2021 - 16:20 - Marokko

©

Een jaar na de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël heeft Koning Mohammed VI de renovatie bevolen van honderden synagogen, begraafplaatsen en andere joodse plaatsen in het koninkrijk.

Volgens Israel Hayom heeft Koning Mohammed VI een initiatief gelanceerd om honderden historische Joodse plaatsen in Marokko te renoveren. Het initiatief omvat het herstellen van honderden synagogen, begraafplaatsen en plaatsen die verband houden met de joodse cultuur in verschillende Marokkaanse steden. Hieronder valt ook de Joodse begraafplaats met 13.000 graven in de stad Fez.

Lees ook: Voetbal: historische samenwerking tussen Marokko en Israël

Met een ander besluit wil de vorst de oorspronkelijke namen van Joodse buurten in het land in ere te herstellen. Verschillende joodse musea hebben hun deuren geopend. Andere initiatieven zijn genomen in antwoord op de groeiende belangstelling voor het behoud van het joodse erfgoed in Marokko.

Lees ook: Marokko-Israël: oprichting centrum voor woestijnlandbouw

Onder auspiciën van de Verenigde Staten heeft Marokko op 10 december 2020 de diplomatieke betrekkingen met Israël genormaliseerd in ruil voor de erkenning door Washington van het Marokkaans karakter van de Sahara. Sedertdien hebben beide partijen inspanningen geleverd om hun betrekkingen te versterken. De Verenigde Staten, Marokko en Israël zijn van plan het eerste jaar van de trilaterale overeenkomst die in Rabat in het bijzijn van Koning Mohammed VI werd ondertekend, op 22 december te vieren met een nieuwe trilaterale bijeenkomst op hoog niveau.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team