Zoeken

Sebta en Melilla Marokkaans grondgebied: Spanje reageert fel

24 augustus 2023 - 22:00 - Wereld

©

Naar aanleiding van de controverse over de publicatie van een kaart door de Marokkaanse ambassade in Madrid, waarop de steden Sebta en Melilla als deel van het koninkrijk Marokko worden getoond, heeft Madrid de Spaanse status van beide enclaves bevestigd en haar toewijding aan wederzijds respect in de betrekkingen met Rabat benadrukt.

In reactie op de controversiële kaart heeft de Spaanse regering haar onbetwiste soevereiniteit over de twee autonome steden herhaald, bericht Ceuta TV. "Sebta en Melilla zijn een integraal onderdeel van Spanje en hun Spaanse identiteit is niet betwistbaar", benadrukte het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zonder te specificeren of de Spaanse regering formeel een klacht bij Marokko zou indienen.

Lees ook: Kaart Marokko met Ceuta en Melilla zorgt voor onvrede in Spanje

Een reactie richting Marokko is noodzakelijk, vindt de president van Melilla, Juan José Imbroda. De regering van Sebta vraagt om "respect" voor de territoriale integriteit van Spanje en stelt dat dit respect een "noodzakelijke voorwaarde is voor het behoud van goede buurrelaties" en voor samenwerking tussen de twee landen.

Lees ook: EU aan Marokko: Ceuta en Melilla "zijn Spaanse steden"

In maart 2022 kondigden Spanje en Marokko een nieuwe fase aan in hun betrekkingen, gebaseerd op wederzijds respect en transparantie. Beide landen hebben zich ertoe verbonden acties te vermijden die de andere partij zouden kunnen beledigen, vooral met betrekking tot kwesties die hun soevereiniteit raken.

Bladna.nl