Zoeken

Marokkaanse huishoudens hebben verschillende bronnen van inkomsten

24 mei 2021 - 12:40 - Economie

©

In Marokko leven de meeste huishoudens van twee, drie of zelfs vier bronnen van inkomsten. Dit aantal is van 2,7 in stedelijke gebieden en 3,5 op het platteland, aldus de Hoge Planning Commissie HCP op dinsdag.

In een nota getiteld "Bronnen van huishoudinkomen: structuur en ongelijkheid", geeft de HCP aan dat het gemiddelde aantal bronnen van inkomen 3,2 is bij 20% van de minst welgestelde huishoudens, 2,9 bij 60% van de huishoudens met een gemiddeld inkomen en 2,7 bij 20% van de welgestelde huishoudens. Bovendien is de mate van diversificatie van inkomensbronnen bepalend voor het gemiddelde aantal inkomensbronnen per huishouden.

Zo heeft in Marokko ongeveer 96% van de huishoudens ten minste twee bronnen van inkomen. In plattelandsgebieden bereikt dit aantal 99,8% en in stedelijke gebieden 94%. Het percentage huishoudens met drie bronnen van inkomens is 41,7 procent. Zo’n 29,6 procent van de huishoudens heeft twee inkomensbronnen en 20,2 procent heeft vier bronnen van inkomsten, aldus de HCP in een rapport die is uitgevoerd op basis van gegevens uit de nationale enquête naar bronnen van inkomens in 2019. Op het platteland bedraagt het percentage huishoudens met vier bronnen van inkomsten 47,1 procent, tegen 14,2 procent in stedelijke gebieden.

In dit verband geeft de HCP aan dat de structuur naar inkomensbron van de huishoudens informatie verschaft over de verdeling van het inkomen dat door de nationale economie wordt gegenereerd. Het maakt het mogelijk de bijdrage van de lonen, het gemengd inkomen uit niet-agrarische activiteiten als zelfstandige en uit landbouwactiviteiten, overdrachten en andere bronnen tot het totale inkomen van de huishoudens te beoordelen. Het maakt het ook mogelijk de ongelijkheden te beoordelen die inherent zijn aan deze verdeling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team