24 mei 2021 - 12:40 - Economie
In Marokko leven de meeste huishoudens van twee, drie of zelfs vier bronnen van inkomsten. Dit aantal is van 2,7 in stedelijke gebieden en 3,5 op het platteland, aldus de Hoge Planning Commissie HCP op dinsdag.
In een nota getiteld "Bronnen van huishoudinkomen: structuur en ongelijkheid", geeft de HCP aan dat het gemiddelde aantal bronnen van inkomen 3,2 is bij 20% van de minst welgestelde huishoudens, 2,9 bij 60% van de huishoudens met een gemiddeld inkomen en 2,7 bij 20% van de welgestelde huishoudens. Bovendien is de mate van diversificatie van inkomensbronnen bepalend voor het gemiddelde aantal inkomensbronnen per huishouden.
Zo heeft in Marokko ongeveer 96% van de huishoudens ten minste twee bronnen van inkomen. In plattelandsgebieden bereikt dit aantal 99,8% en in stedelijke gebieden 94%. Het percentage huishoudens met drie bronnen van inkomens is 41,7 procent. Zo’n 29,6 procent van de huishoudens heeft twee inkomensbronnen en 20,2 procent heeft vier bronnen van inkomsten, aldus de HCP in een rapport die is uitgevoerd op basis van gegevens uit de nationale enquête naar bronnen van inkomens in 2019. Op het platteland bedraagt het percentage huishoudens met vier bronnen van inkomsten 47,1 procent, tegen 14,2 procent in stedelijke gebieden.
In dit verband geeft de HCP aan dat de structuur naar inkomensbron van de huishoudens informatie verschaft over de verdeling van het inkomen dat door de nationale economie wordt gegenereerd. Het maakt het mogelijk de bijdrage van de lonen, het gemengd inkomen uit niet-agrarische activiteiten als zelfstandige en uit landbouwactiviteiten, overdrachten en andere bronnen tot het totale inkomen van de huishoudens te beoordelen. Het maakt het ook mogelijk de ongelijkheden te beoordelen die inherent zijn aan deze verdeling.
Imam onder vuur na handkus aan minister in Israël (video)
Politicus in Marokko: "Alcohol ok en executie voor corrupten"
Plannen voor nieuwe luchthaven in Marokko concreet
WK 2030: Marokko’s grootste gok of gouden kans?
Marokkaans-Zwitserse Alayah Pilgrim maakt furore op Euro 2025
Renovatie plein wekt woede in Al Hoceima
Plannen voor nieuwe luchthaven in Marokko concreet
WK 2030: Marokko’s grootste gok of gouden kans?
Bedrijven in Marokko massaal ten onder
Marokkaans vastgoed maakt comeback
Dirham in de lift: Marokko ziet munt stijgen
3 miljard dirham buiten beeld door illegale parkeerwachters in Marokko
Marokko kiest voor nieuw belastingstelsel
Royal Air Maroc floreert, Air Algérie blijft achter