Zoeken

Coronavirus heeft armoede en kwetsbaarheid in Marokko verergerd

1 mei 2021 - 11:20 - Marokko

©

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus en de gevolgen daarvan hebben in Marokko geleid tot een toename van kwetsbaarheid en armoede. Dit blijkt uit een rapportage van het Departement voor Studies en Financiële Voorspellingen (DEPF) van het ministerie van Economische Zaken, Financiën en Administratieve Hervorming.

Volgens het rapport "hebben de beperkende maatregelen die over de hele wereld zijn genomen om de verspreiding van deze pandemie tegen te gaan, geleid tot een plotselinge stopzetting van de economische activiteit over de hele wereld, wat heeft geleid tot een ernstige verstoring van de toeleveringsketens en een drastische daling van de wereldhandel." Ook het tekort aan neerslag in 2020 wordt genoemd als een bepalende factor in de tegenvallende landbouwopbrengst.

Daarnaast wordt in het document vermeld dat "de gezondheidscrisis zou hebben geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal arme en kwetsbare mensen in 2020, vergeleken met het jaar 2019, als de staat geen ondersteunende maatregelen had genomen". Door de steunmaatregelen zouden er meer dan 860.000 mensen uit de armoede zijn gered en zou zijn voorkomen dat 1,2 miljoen Marokkanen onder de armoedegrens zijn gedaald.

"Met name de geldoverdrachten die door het speciale coronavirus-fonds aan huishoudens werden betaald, zouden het mogelijk hebben gemaakt om tussen 554.000 en 835.000 mensen boven de nationale armoedegrens en tussen 700.000 en 1,1 miljoen mensen boven de kwetsbaarheidsgrens te houden", staat in het rapport.

In het rapport zijn alle resultaten en analyses verwerkt van de onderzoeken die het DEPF in 2020 heeft uitgevoerd.

Bladna.nl