Zoeken

Marokko: werkloosheid belangrijkste reden achter emigratiewens

27 december 2020 - 14:20 - Marokko

©

De Hoge Commissie voor Planning (HCP), heeft een nationaal onderzoek uitgevoerd naar de internationale migratie in 2018 en 2019. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er in sommige regio’s hogere aantallen mensen emigreerden of nog willen emigreren, terwijl dat aantal in andere regio’s ver onder het landelijk gemiddelde ligt.

De grootschalige enquête vond plaats van augustus 2018 tot januari 2019 en is gebaseerd op een totale steekproefomvang van 15.076 Marokkaanse huishoudens, waaronder 4072 huishoudens met minstens één terugkerende migrant, 8144 huishoudens met minstens één huidige migrant en 2860 huishoudens met minstens één niet-migrant.

De oosterse regio voert de statistieken aan met 41,1%, gevolgd door de regio van Tanger-Tetouan-Al Hoceima met 30,8%, en de regio’s in het zuiden. In de regio’s Draa-Tafilalet en Marrakech-Safi is dat 26 tot 27%. De regio Rabat-Salé-Kenitra bevindt zich op het niveau van het landelijk gemiddelde met 23,8%. De andere regio’s zoals Fez-Meknes, Casablanca-Settat, Beni Mellal-Khenifra en Souss-Massa liggen onder het gemiddelde met respectievelijk 21,5%, 18% en 10,5%, meldt Ecoactu.

Maar hoe zit het dan met de redenen achter het massale vertrek van Marokkanen uit hun thuisland naar de andere kant van de Middellandse Zee, soms zelfs in zeer barre omstandigheden? Werkloosheid is de belangrijkste reden, de helft van de werklozen (50,9%) emigreert op zoek naar een beter leven. Maar dat belet niet dat ook werkenden weg willen uit Marokko. Volgens de HCP heeft 21,9% van de werknemers in de onderzochte periode de intentie uitgesproken om te emigreren.

Behalve werkloosheid zijn er nog andere factoren die het fenomeen uitleggen. Ook economische redenen verklaren het met 73,5%, gevolgd door sociale redenen met 21,8% en verder worden gezinsfactoren vaak door vrouwen genoemd als reden voor emigratie.

De factoren die emigratie verklaren, verschillen dus voornamelijk naar geslacht, opleidingsniveau en arbeidsstatus. Daarnaast zijn ook leeftijd, woonplaats, burgerlijke staat en het type huishouden bepalend, meldt de HCP.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team