Zoeken

Marokkaanse huishoudens krijgen weer vertrouwen

9 mei 2021 - 19:40 - Economie

©

Het vertrouwen van Marokkaanse huishoudens in hun financiële toekomst is in het afgelopen kwartaal met 20,7% gestegen ten opzicht van het laatste kwartaal van 2020 en 12,8% ten opzichte van het eerste kwartaal van dat jaar. Het optimisme is terug te zien in de onroerend goed markt die met 4,3% is gestegen tot een bedrag van 223 miljard dirham aan uitstaande leningen.

"Uitstaande leningen aan particulieren en wereld-Marokkanen stegen eind maart met 4,3% op jaarbasis tot 223 miljard dirham. Participatieve financiering voor huisvesting vertegenwoordigt bijna de helft van de groei met uitstaande bedragen die met 52% zijn gestegen tot 12,4 miljard dirham", meldt de krant L’Économiste. De vastgoedmarkt die sinds september weer op gang is gekomen blijft sinds het begin van dit jaar stabiel groeien.

Volgens het dagblad is dit het moment om aantrekkelijke leningen aan te kunnen gaan bij een bank. "Van gemiddeld 4,4% in 2020, zou de rente aan het begin van het jaar iets meer dan 4% moeten benaderen", meldt de krant. Het wordt gezien als een stimulans voor Marokkanen om krediet aan te vragen. De verkoop van auto’s is in het eerste kwartaal van 2021 met 37% gestegen.

In het artikel van L’Économiste wordt opgemerkt dat het consumptiegedrag van de Marokkaanse huishoudens niet overeen komt met de somberheid die er werd gemeten in een onderzoek van de Hogere Commissie voor Planning (HCP). Hieruit kwam een beeld naar voren dat Marokkanen het een economisch ongunstige situatie vonden om duurzame goederen aan te schaffen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team