Zoeken

Recordoogst voor Marokkaanse avocado

31 december 2023 - 17:00 - Economie

©

Ondanks de droogte die Marokko treft, verwachten Marokkaanse avocadoproducenten dit seizoen een uitzonderlijke oogst.

De verwachting is dat de productie van avocado’s in het land met 2% zal toenemen, waarbij de totale productie zou kunnen oplopen tot 60.000 ton, tegenover 40.000 ton vorig jaar. Deze stijging wordt toegeschreven aan factoren zoals gunstige klimaatomstandigheden en de groei van landbouwexploitaties.

Lees ook: Marokko bij grootste fruitexporteurs ter wereld

Abdellah Elyamlahi, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging van Avocado-exporteurs, en Mohamed Lakchouch, een producent uit Larache, bevestigen beiden de toename in productie. Lakchouch, die een avocadoboerderij van ongeveer 10 hectare heeft, meldt een toename van 30% in zijn Hass avocado productie dit jaar, tot 90 ton. Dit wijdt hij aan de jonge leeftijd van zijn bomen en de afwezigheid van vorst, hoge temperaturen en wind.

Mustapha Laissate, een onderzoeker in milieuwetenschappen uit Rabat, benadrukt de noodzaak van regulering in de landbouwsector. Hij stelt dat, gezien de waterschaarste in het land, het cruciaal is om te zorgen voor een evenwichtige verdeling van waterbronnen en om waterintensieve gewassen zoals avocado’s en watermeloenen te cultiveren in gebieden met een overvloed aan water.

Lees ook: Marokko vestigt nieuw exportrecord van avocado’s

Hoewel de productie toeneemt kampt Marokko met een uitdaging: de avocado’s van dit jaar zijn kleiner en daardoor minder competitief op internationale markten. Elyamlahi wijst op de problemen die gepaard gaan met de grootte van de vruchten, wat de commercialisering beïnvloedt. Grote hoeveelheden avocado’s die in Marokko achterblijven, kunnen leiden tot prijsdalingen en problemen bij de export, wat zowel voor de markt als voor duurzaamheid ongunstig is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team