Zoeken

Marokko betovert Europa met groenten en fruit, behalve Nederland en Rusland

1 augustus 2023 - 17:00 - Economie

©

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje zijn de markten die het meest hebben bijgedragen aan de sterke groei van de Marokkaanse fruit- en bessenexporten in de periode 2018-2022.

De export van fruit en bessen uit Marokko is tussen 2018 en 2022 in waarde met bijna de helft gestegen. Ze genereerden 1,7 miljard dollar in 2022 en 7,1 miljard dollar in de periode 2018-2022. Spanje, Frankrijk, Nederland, Rusland en het Verenigd Koninkrijk staan bovenaan de lijst van belangrijkste importeurs. Spanje is de grootste importeur van Marokkaanse fruit en bessen en vertegenwoordigde ongeveer 27% van de totale Marokkaanse export in de afgelopen vijf jaar, meldt EastFruit. Tegelijkertijd was Marokko de vierde leverancier van fruit en bessen aan Spanje in 2022, met een aandeel van 15% in de totale import van Spanje. De opbrengsten van de export van Marokko naar Spanje zijn echter met 23% gedaald ten opzichte van 2021.

Lees ook: Exportboom Marokkaanse tomaten, fruit en groenten

De export van fruit en bessen naar Frankrijk bracht Marokko 1,2 miljard dollar op in de periode 2018-2022, ofwel 17% van de totale inkomsten. Vorig jaar bereikte het aandeel van het koninkrijk in de totale Franse import van fruit en bessen 6%. Marokko is nu de vijfde leverancier van fruit en bessen aan Frankrijk. De grootste vraag gaat uit naar watermeloenen, meloenen, mandarijnen, avocado’s, frambozen en bosbessen.

Na de Brexit is de export van Marokkaanse fruit en bessen naar het Verenigd Koninkrijk vervijfvoudigd, waardoor Marokko nu de vijfde grootste leverancier van fruit en bessen aan het land is. Britse importeurs tonen bijzondere interesse in Marokkaanse bessen, bosbessen, frambozen en aardbeien, die ongeveer de helft van de totale export naar het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen. Ook watermeloenen en mandarijnen zijn zeer geliefd met bijna een derde van de export.

Lees ook: Tekort aan groenten: Belgische supermarkten te afhankelijk van Marokko

Hoewel de Marokkaanse export naar Nederland 1,2 miljard dollar heeft opgebracht, ofwel 17% van de totale Marokkaanse inkomsten uit de export van fruit en bessen, is deze sinds 2020 afgenomen. Frambozen maken ongeveer 40% uit van de totale Marokkaanse export naar de Nederlandse markt. De Marokkaanse export van fruit en bessen naar Rusland vertoont de meest negatieve trend. Het aandeel van Marokko op de Russische markt is in de afgelopen vijf jaar meer dan gehalveerd. Deze daling heeft Marokko doen zakken naar de 16ᵉ plaats in de ranglijst van grootste leveranciers aan Rusland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team