Zoeken

Oproep tot herwaardering Marokkaanse cannabisvariëteit "Beldiya"

8 mei 2023 - 21:00 - Marokko

©

Nu het eerste seizoen van de teelt van cannabis voor "medische, farmaceutische en industriële doeleinden" is begonnen, roepen Marokkaanse boeren op tot een herwaardering van de Beldiya, een Marokkaanse cannabissoort die is vervangen door geïmporteerde hybride planten.

"We moeten niet op een verkeerd pad geraken. We moeten de Beldiya herwaarderen als we de mens en zijn land centraal willen stellen in het project," stelt Abdellatif Adebibe, een 70-jarige boer en voorzitter van de Vereniging voor de ontwikkeling van het centrale Rif, in een interview met de krant Le Monde, vanuit zijn huis in Ketama, op 1700 meter hoogte, op de top van de Tidirhine-berg, de hoogste top van de Rif-keten in het noorden van Marokko.

Lees ook: Teelt cannabis voor medisch gebruik is een realiteit in Marokko

Volgens de uitleg van de boer is deze "cannabis van het platteland" een inheemse plant die al eeuwen wordt geteeld. "Onze voorouders maalden de zaden om huidziekten te genezen. Ze maakten er stoffen, touwen, manden van... Sommigen roken de gedroogde bloem gemengd met tabak in sebsi [pijpen]," voegde hij eraan toe.

Lees ook: Hind Saadidi pakt rol in "Lmektoube 2"

Al jaren wordt de Beldiya vergeten ten voordele van geïmporteerde hybride variëteiten, zoals "Gauriya" (West-Europese) of "Rumiya" (buitenlandse), met een veel hoger THC-gehalte en hogere opbrengsten, maar met een ernstige ecologische impact, terwijl de Beldiya minder THC bevat en minder water nodig heeft. Een herwaardering van deze soort zou dus een interessante optie zijn voor Marokkaanse boeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team