Zoeken

Marokkaans kind slachtoffer discriminerende sportwet in Spanje

2 mei 2023 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Een Marokkaans kind is uit zijn voetbalclub in Melilla gezet omdat hij geen legale verblijfsstatus heeft in Spanje. Het besluit van de club volgt op de inwerkingtreding van een nieuwe wet op sport. De vereniging van buitenlandse advocaten ’Extranjeristas en Red’ heeft deze discriminatie van de 14-jarige jongen aan de kaak gesteld.

In de nieuwe wet staat dat de overheid "de sportbeoefening door buitenlanders die legaal in Spanje verblijven, met name minderjarigen, zal bevorderen als middel voor sociale integratie", en dat de federaties op hun beurt "alle obstakels of beperkingen moeten wegnemen die de deelname van buitenlanders die legaal in Spanje verblijven en hun families aan de door hen georganiseerde sportactiviteiten verhinderen of belemmeren".

Lees ook: Spaanse beschuldigt Marokkaanse politie in Melilla van discriminatie

Volgens de advocatenvereniging vormen deze bepalingen, die legaal verblijf als voorwaarde stellen om een sport te beoefenen, "een ernstige schending van het fundamentele recht op onderwijs, inclusief sport" van duizenden kinderen die zich in een illegale situatie bevinden als gevolg van "de strengheid van de immigratiewetten, de geslotenheid van de administratie en de verspreiding van ultranationalistische theorieën op verschillende niveaus van onze samenleving".

De vereniging heeft de Ombudsman ingeschakeld om een beroep tegen de inconstitutionele tekst in te dienen. Maar de Ombudsman heeft uitgelegd dat de tekst niet "uitsluitend" spreekt over het recht van legale inwoners, maar "vooral" over hen, zonder exclusiviteit. Toch is dit beroep nodig om een "duidelijke" interpretatie van de wet te krijgen, aldus de advocaten.

Lees ook: Bijna helft Marokkanen gediscrimineerd volgens onderzoek

"Het kind kent geen vergunning of verblijfsvergunning, hij weet alleen dat hij wil spelen in zijn schoolclub en met zijn vrienden", benadrukt de vereniging in een verklaring, eraan toevoegend dat "geen enkel mens, en zeker niet als het om een kind gaat, illegaal is". Volgens hen beperkt deze wet de rechten van minderjarige migranten en bevordert ze uitsluiting. De 14-jarige jongen heeft ook een klacht ingediend bij de Ombudsman. De vereniging hoopt dat zijn zaak zal worden behandeld en "zal voorkomen dat zich in de toekomst vergelijkbare gebeurtenissen voordoen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team